Olivera Delić tužila zatvor u Sremskoj Mitrovici

Već dve godine traje sudski spor između Olivere Delić, Muzejskog savetnika „Muzeja Srema“ i Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici zbog izložbe „Istorijska uloga Kazneno popravnog zavoda i stradanje Srba u dva Svetska rata“. Naime, Olivera navodi da se na izložbi i u katalogu same izložbe nalaze njeni tekstovi, a da se ona nigde ne spominje.

Izložba „zapečaćene sudbine“, u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici otvorena je 2019. godine i ona se bavi istorijskom ulogom kaznione u prvom i drugom svetskom ratu. Baš toj temi, svoj radni vek posvetila je Olivera Delić muzejski savetnik Muzeja Srema. Međutim, ona nije učestvovala u nastajanju izložbe iako njeni radovi jesu.

„Organizatori su stavili akcenat na Prvi svetski rat i oni su u realizaciji izložbe za Prvi svetski rat iskoristili puno mojih radova i postavili izložbu. Oni su napravili plagijat scenografije, mojih tekstova i legendi na izložbi i katalogu“, navodi Olivera Delić koja je muzejski savetnik u Muzeju Srema.

Tekstovi koje je Delić objavljivala u lokalnim novinama i časopisima, nalaze se na izložbi i u katalogu, prekopirano je od reči do reči, a navodi izbrisan je samo njen potpis.

„Nisam potpisana, nigde se ne nalazi moje ime. Potpisan je autor Monografije po kojoj je rađena izložba Nebojša Draganović, a monografija još uvek ne postoji. On je u suštini objavio moje tekstove“, kaže Olivera Delić.

Upravo zbog svega navedenog, Olivera je pokrenula sudski spor, želeći da se utvrdi povreda njenog autorskog rada. Takođe, navodi da autori izložbe, nikada nisu dolazili u Muzej Srema kako bi istražili materijal koji je tema, a baš za taj materijal ona je godinama zadužena.

„Meni ništa drugo nije preostalo nego da tužim. Ja sam ih tužila, prvo Višem sudu u Mitrovici. Moj zastupnik je pokrenuo spor uz obimnu dokumentaciju u kojoj ja dokazujem koji su moji radovi uzeti i zloupotrebljeni. Kazneno popravni zavod i autori izložbe nisu priložili ništa, ni jedan dokument. Nisu priložili zato što taj dokument i ne postoji. Tekstovi koje su koristili, javno su objavljeni, sada na izložbi samo je izbrisan moj potpis“, objašnjava Delić.

Kazneno popravni zavod nije odgovorio na naš zahtev za snimanje i razgovor o pomenutoj izložbi.

Đ.M.

Exit mobile version