Oko 900 hiljada evra za infarastrukturno opremanje Severozapadne radne zone

Uz podršku Evropske unije do unapređenja poslovnog ambijenta u Šapcu

Grad Šabac će uz podršku Evropske unije (EU) infrastrukturno opremiti Severozapadnu radnu zonu u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, istaknuto je u utorak u Gradskoj kući. Uvodnoj konferenciji projekta „Infrastrukturno opremljena Severozapadna radna zona- razvojna šansa grada Šapca“ koji se realizuje kroz program EU PRO uz podršku Evropske unije (EU), prisustvovali su predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, menadžerka Sektora infrastrukture u EU PRO programu Jasmina Ilić, kao i predstavnici privrednika i članovi projektnog tima, čiji je rukovodilac direktorka JP „Infrastruktura“ Šabac Violeta Šestić.

Povećana atraktivnost za investitore

Ukupna vrednost projekta iznosi 870.445,38 evra, od čega je EU kroz razvojni program EU PRO obezbedila 710.360,09, a učešće grada je 160.085,29 evra.

Izgradnja infrastrukture u Severozapadnoj radnoj zoni, koja podrazumeva izgradnju vodovodne mreže, fekalne i atmosferske kanalizacije i kolovoza, doprineće povećanju atraktivnosti ove lokacije za investitore, a time i povećanju zaposlenosti i životnog standarda građana, poručio je Pajić.

-Projekat je od izuzetnog značaja, jer će unaprediti uslove poslovanja u Severozapadnoj industrijskoj zoni- delovaće podsticajno na firme koje već posluju da unaprede svoje poslovanje, kao i one koje će tek doći. Već imamo potencijalne investitore koji su se opredelili da rade i svakodnevno smo sa njima u komunikaciji. Grad Šabac na ovaj način pokazuje kapacitet da realizuje evropske projekte, kao što smo to i ranije pokazali izgradnjom Regionalne deponije „Srem- Mačva“, Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a uskoro i rekonstrukcijom Sokolane, koja je u toku- podvukao je predsednik Skupštine grada Šapca.

Menadžerka sektora infrastrukture programa EU PRO objasnila je da će radovi početi u junu. Projekat podrazumeva izgradnju kišne kanalzacije, vodovodne i putne mreže koja bi Zonu bolje povezala sa autoputem i omogućila novim investitorima da bolje i uspešnije krenu sa izgradnjom svojih postrojenja, navela je ona.

-Grad Šabac je pozitivno odgovorio na naš poziv još u aprilu prošle godine, a procena dolaska pet novih investitora i otvaranje oko hiljadu novih radnih mesta, kao i još brža i bolja konekcija sa autoputem opredelili su nas da podržimo ovaj projekat. Osnovni kriterijum poziva je bio da je infrastruktura takva da doprinosi kreiranju boljih uslova poslovanja-  rekla je Ilićeva.

Još hiljadu novih radnih mesta

Kako je istakla Šestićeva, kroz ovaj projekat će opremiti tri mikroceline u Severozapadnoj radnoj zoni.

-S jedne strane, to je izgradnja saobraćajnice zajedno sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom u ulici Nova 7. Na ovaj način se otvara još jedna saobraćajnica koja povezuje sa putem za Sremsku Mitrovicu i izlazak na autoput. S druge starne, tu je lokacija preko puta benzinske stanice „Mačva ekspres“, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže. Na ovoj lokaciji već imamo četiri investitora koji su ove godine najavili izgradnju proizvodnih postrojenja. Treća lokacija je u zapadnom delu zone, deo preko puta Kapitol parka, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže i na ovaj način počinjemo opremanje ovog dela zone za zainteresovane investitore- naglasila je direktorka JP „Infrastruktura“.

U Zoni posluje 28 firmi, koje zapošljavaju oko tri hiljade radnika, a očekuje se, uzimajući u obzir najavljene investitore, još hiljadu. Ukupno je prodato 60 parcela, izgrađeno 28 kompanija, a tokom 2019. godine otvoriće se još gradilišta. Poraslo je interesovanje za kupovinu zemljišta, pa je od početka ove godine prodato tri parcele, te je značaj projekta veliki.

Šabac je jedan od devet gradova u Srbiji u kojima Evropska unija, preko programa EU PRO, finansira izgradnju poslovne infrastrukture. Uvodnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici kompanija „Jazaki“ i SBE Srbija.

D.Dimitrijević

Exit mobile version