OK „Libero 015“ korača ka uspehu   

Jedan od najpopularnijih sportova – odbojka, u našoj maloj varoši, pojavljuje se tek nedavno. Glavni „krivci“ za to su Pavle Purtić, profesor fizičkog vaspitanja i Nenad Vučetić, nekada prvotimac OK „Proleter“ iz Loznice i večni zaljubljenik u odbojku.

Pavle Purtić, profesor i trener Odbojkaškog kluba „Libero 015“, kaže da je ideju za pokretanje ovog sporta, koji se u Ljuboviji igrao samo na rekreativnom nivou, pronašao upravo u školi.

„Kao nastavnik u osnovnoj školi, nailazio sam na mnogo talentovane dece, koja se ne bave niti jednim sportom, upravo jer nema odbojke, koja je većini devojčica tog uzrasta omiljeni sport. Kao njihov nastavnik osetio sam se dužnim da nešto uradim po tom pitanju. Ova ideja dopala se i tada direktoru škole, inače nastavniku fizičkog vaspitanja, Nenadu Trijiću, koji je omogućio održavanje treninga u okviru SU ‘Sportakus’. Bilo je to marta 2017. godine i već septembra iste godine osnovan je ‘Libero 015’, prvi odbojkaški klub u Ljuboviji“, kaže Purtić.

On dodaje da je svaki početak težak pa je i ovde nailazio na brojne prepreke, počevši od nedostatka termina i sale za treninge, nedostatka opreme pa i nedostatka finansijske podrške. Ističe da je klub imao sve veći broj dece, ali da jedna osoba više nije mogla sve da postigne da trenira. U tom trenutku, spas je stigao dolaskom Nenada Vučetića, koji se sa ništa manje entuzijazma uključio u razvoj kluba, dajući deo sebe kako bi klub, a samim tim i ovaj sport, zaživeo u našem kraju.

„Broj dece u klubu je stalno varirao, smanjivao se, povećavao, a u jednom momentu je čak prelazio 120 članova. Bili smo prinuđeni tada da angažujemo i dodatne trenere. Sada se broj stabilizovao na 70-80, a to je i neki optimalan broj za naše uslove“, izjavio je Vučetić.

Kada se govori o uspesima kluba, Vučetić kaže da je najveći uspeh što je klub postao stalan član skoro svih uzrasnih kategorija, od pretpionirki do seniorki u Mačvansko-kolubarskoj regiji.

„Zapravo, ravnopravno se takmičimo u svim kategorijama, čak i sa mnogo poznatijim klubovima iz Šapca, Valjeva, Uba… Treba pomenuti i to da su naše najmlađe takmičarke, devojčice rođene 2009. godine i mlađe, prethodne sezone u veoma jakoj konkurenciji zauzele 2. mesto i samo ih je par poena delilo od plasmana na državni turnir“, ističe trener Vučetić.

Dva trenera praktično nose ceo klub, zrače velikom dozom optimizma i željom za uspesima. S ponosom ističu da su pojedine takmičarke bile učesnice kontrolnih reprezentativnih treninga, a ponose se i time što je nekoliko njih već „zapalo za oko“ renomiranim prvoligaškim klubovima. Trude se koliko god je moguće da obojica budu prisutni na treninzima, posebno kod dece od 10-11 godina gde je vrlo važno pravilno usvajanje tehnike.

Glavno finansiranje Odbojkaškog kluba „Libero 015“ svodi se na budžet Opštine Ljubovija, jer simbolične članarine koje naplaćuju nisu dovoljne da se podmire ni osnovni troškovi.

„U pomoć nam, treba istaći, nekad priteknu i pojedini prijatelji kluba, ljubitelji odbojke, koji nam olakšaju da prevaziđemo probleme na koje često nailazimo“, kaže Purtić i dodaje da su im svakako potrebna veća sredstva za uspešan rad.

„OK Libero 015“ je za kratko vreme izašao iz okvira lokalnog kluba. Pored toga što su stalni učesnici Mačvansko-kolubarske regije i pripreme se vrše po uzoru na mnogo veće klubove.

„Svake godine organizujemo kamp, na kome sva zainteresovana deca, od 10-14 godina odrađuju pripremni deo i podižu svoju, kako fizičku tako i tehničku pripremu. Poslednje dve godine kamp je bio u Osečini, gde smo imali idealne uslove za treninge. Za iduću sezonu još nismo odlučili gde ćemo raditi pripreme, ali svakako ćemo razmatrati više ponuda“, izjavio je Pavle Purtić.

Na kraju on otkriva i kakve ciljeve klub ima u narednom periodu: „Cilj nam je da već napravljen sistem dopunimo sa dodatnim ponudama i aktivnostima. Jedan od tih je saradnja sa kondicionim trenerima reprezentativnog kalibra i da u kontinuitetu sa tehničkom i taktičkom pripremom, za koju godinu iznedrimo i neku novu Tijanu Bošković, zašto da ne!?“

Foto i tekst: Ljubovija.info

Exit mobile version