Ojačana Demokratska stranka sa saveznicima nosilac promena u društvu

Tradicionalno okupljanje demokrata organizovano u Šapcu

Tradicionalno okupljanje demokrata na Đurđevdan organizovano je u ponedeljak u hotelu „Sloboda“ u Šapcu. Kako je istakao predsednik Izvršnog odbora DS- a Dušan Kostadinović, Šabac je idealno mesto za takav skup u trenutnim društvenim okolnostima. Demokratska stranka je, kako je naveo, kroz svoju dugu istoriju bila zabranjivana, obnavljala svoj  rad, uživala manju ili veću podršku građana, opravdano ili ne, ali bez nje nije bilo normalnog političkog života i tako će biti i u budućnosti.

-Nama demokratama iz Šapca ukazana je velika čast da ove godine organizujemo tradicionalno okupljanje na Đurđevdan. Ova godina je jako značajna za nas i prepuna simbolike. Početkom godine obeležili smo 100 godina od osnivanja stranke i 29 godina od obnove njenog rada. Zajedno sa Socijaldemokratskom strankom i Zajedno za Srbiju 19. maja formiraćemo Uniju demokratske stranke. To će predstavljati prvi korak ka ujedinjenju u Demokratsku stranku svih onih koji baštine naše zajedničke vrednosti, imaju iste političke ciljeve i smatraju da Srbija treba da bude moderna, razvijena, demokratski uređena evropska država. Demokratska stranka je kroz čitavu svoju istoriju bila nosilac promena u našem društvu i zbog toga je ceo ovaj proces  od velikog značaja, ne samo za nas demokrate, nego za čitavo naše društvo- istakao je Kostadinović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac podvukao je da je logično i prirodno da Đurđevdan obeležavaju u Šapcu.

-Šabac je jedini slobodan grad u Srbiji, pored toga imamo i opštinu Paraćin u kojoj postoji slobodna zona na teritoriji cele opštine, kao i u Čajetini. Nažalost, ovaj režim je učinio da moramo da stvaramo slobodne zone u krajevima gde nema demokrata na vlasti. Očekujem da će ovaj dan biti uvertira u ono što će se desiti 19. maja, a to je stvaranje Unije demokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stanke, što je prvi korak ka nastanku velike, ujedinjene Demokratske stranke. Kao takva će ponovo biti ta gravitaciona tačka gde će se okupljati građanska, demokratska Srbija koja će stvari pokrenuti u pravom smeru modernizacije i razvoja demokratije. Danas živimo u zarobljenoj državi sa zarobljenim društvom i velika je odgovornost na svima nama da Demokratska stranka bude u prvim redovima kada se stvari budu menjale na bolje- smatra Lutovac.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je tog dana Šabac domaćin svim demokratama i onima koji žele da budu deo jedne velike organizacije koja treba da pomogne da se Srbija normalizuje.

-To jedino može da uradi Demokratska stranka. Snažna, ojačana, sa novom politikom i novim ljudima može da donese jednu novu vrednost na političku scenu. Istovremeno, ovo je proces u kom mi treba da dođemo do novih lidera u gradovima Srbije i da sa novom politikom, na koju sam ja lično ponosan, a odnosi se na ono što smo mi u Šapcu uradili kroz neposredno izjašnjavanje građana, dođemo do lokalne, ekonomske i kulturne politike. To su nove vrednosti koje ćemo ponuditi građanima Srbije. Siguran sam da će ovo biti težak put, ali su demokrate navikle da savladaju prepreke. Treba da napravimo ogranizaciju od 50 hiljada ljudi, koja je sposobna da na prvim sledećim poštenim izborima odbrani 8.300 kutija, donese pobedu i uvede normalnost u Srbiju- poručio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version