Odstreljena 4 vuka za 6 dana

Veliki uspeh lovaca LU „Mileta Polić – Bata“ iz Ljubovije

Lovci Ljubovije imali su veliki uspeh u lovu predatora ove zime. U zimskoj prazničnoj idili, dok su ostali zasluženo odmarali u krugu porodice, lovci lovačkog udruženja „Mileta Polić – Bata“ iz Ljubovije vodili su bitku sa šumskim duhovima i u toj igri nadmudrivanja izašli su kao pobednici.

-Prisustvo vuka na našim terenima, tačnije na teritoriji opštine Ljubovija, Bajina Bašta i grada Valjevo sve je veće i intenzivnije u proteklih par godina. Odlazak ljudi iz ruralnih i rubnih delova naše opštine, ostavlja prostor za naseljavanje predatora i to vuka, šakala i medveda, što u poslednjih nekoliko godina uopšte nije iznenađenje. Vukovi su u proteklom periodu naneli dosta štete na jedinkama divljači, pre svega srna i zečeva, a imamo i dosta zabeleženih slučajeva pokolja čitavih stada ovaca gde su naši meštani pretrpeli veliku materijalnu štetu.

Ove zime iskoristili smo vremenske prilike, hladno vreme i sneg što se u narodu inače i zove „vučje vreme“, pratili smo sa našim kolegama iz susednih lovačkih udruženja intenzivno tragove i kretanje vukova po lovištu kako Ljubovije – revir Ravna Gora, Boškovac i Gornje Košlje, tako i Valjeva i Bajine Bašte i u 4 odvojena lova imali smo uspeha. Odstrelili smo 2 zrele muške jedinke, kao i 2 ženske jedinke, od kojih su, što je i najvažnije, odstreljeni kapitalni alfa mužjak i alfa ženka. Sam lov u sva četiri slučaja biuo je perfektno organizovan, disciplina je bila na visokom nivou, učesnici u lovu ozbiljni i tihi, a lovačku sreću,  odstrelima imali  su lovci Milan Đokić iz Ljubovije, Milenko Ristić iz Ljubovije, Milomir Baratović iz Bajine Bašte i Ratko Krstić iz Ljubovije.

Nastavićemo da pratimo populaciju vuka na našim terenima jer je prisustvo sve veće, a samim tim i šteta koja se teško može nadoknaditi, jer je ova gorska neman prilično desetkovala populaciju srneće divljači u delovima našeg lovišta gde je prisutan, a isto tako i veliku štetu na stočnom fondu. Naša je i dužnost, a u ovom slučaju i veliko zadovoljstvo da nastavimo sa praćenjem i lovom vuka i u periodu ispred nas, jer kada se ravnoteža u prirodi naruši kao u ovom slučaju, lovci su tu da u skladu sa godišnjim planom gazdovanja lovištem i pozitivnim propisima vrše odstrel u cilju ponovnog uspostavljanja ravnoteže u prirodi“ – rekao nam je predsednik lovačkog udruženja „Mileta Polić-Bata“, Darko Mitrović.

Lovci, nek vam je „DOBAR POGLED“ .

Brano Petrović

Exit mobile version