Održani 44. „Lazini dani“

U organizaciji Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac, u petak su održani 44. „Lazini dani“, skup koji dugi niz godina okuplja lekare, stomatologe i farmaceute kako bi sa kolegama podelili svoja iskustva. Nakon dvogodišnje pauze zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom Kovida 19, u šabačkom hotelu „Sloboda“ okupilo se nekoliko desetina lekara iz Šapca i okoline da odslušaju predavanja istaknutih stručnjaka.

– Potrudili smo se da ove godine nastavimo tradiciju i da podsetimo naše saradnike i naše doktore da „Lazini dani“ traju i da sa prisutnima podelimo iskustva iz raznih oblasti medicine. Ove godine sve su teme aktuelne iz razloga što su patologije koje se iz dana u dan pojavljuju, posebno vezane za Kovid 19, vrlo teške i dramatične, i potreban je kontakt sa kolegama iz drugih oblasti da bi što revnosnije lečili svoje pacijente – rekla je prim. dr Ljiljana Stanimirović, predsednica Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac.

U ime Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, prisutne je pozdravio direktor dr Slobodan Popović, naglasivši da je ponosan što je rođen u gradu u kojem je rođen Laza K. Lazarević, zasigurno jedan od najvećih Srba, veliki književnik i veliki lekar. Malo je ljudi za koje se može reći da su u više oblasti učinili tako puno, a Laza K. Lazarević jedan je od njih.

– Ponosan sam što sam iste struke kao dr Laza K. Lazrević i što sam deo zdravstvene ustanove koja nosi ime ovog velikog čoveka. Svega 11 godina bio je lekar, a u ovoj profesiji ostavio je nemerljiv trag. Njegova veličina, talenat, predanost, radoznalost i želja za učenjem i usavršavanjem, doprineli su da o njemu sa podjednakim divljenjem govorimo duže od stotinu godina. Šapčani nikada nisu zaboravili Lazu i šta je sve učinio za našu nauku i kulturu – rekao je dr Slobodan Popović.

Svečanom otvaranju 44. „Lazinih dana“ prethodilo je polaganje venaca na spomenik ovom velikanu lekarske profesije i autoru bisera srpske književnosti u Gospodar Jevremovoj ulici. U ime Srpskog lekarskog društva – Podružnice Šabac, venac je položila predsednica prim. dr Ljiljana Stanimirović, dok je u ime Opšte bolnice to učinio direktor dr Slobodan Popović.

Otvaranju 44. „Lazinih dana“ prisustvovali su njegovo preosveštenstvo vladika šabački Jerotej, predsednica vojvođanskog Srpskog lekarskog društva, predsednica Regionalne Lekarske komore Centralne i Zapadne Srbije, predstavnici grada Šapca. Svojim prisustvom, manifestaciju su uveličali još i direktori šabačke Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, šabačke filijale PIO fonda, kao i direktori domova zdravlja iz Šapca, Koceljeve, Ljubovije, Bogatića i Malog Zvornika.

U okviru stručnog dela manifestacije, održana su tri predavanja i to: Klinički aspekti osteoporoze i suplementacija u cilju smanjenja rizika za nastanak osteoporoze koje je održala prof. dr Ksenija Bošković, predavanje na temu Reproduktivno zdravlje žena održala je prof. dr Milena Mitrović, a predavanje Imunološki poremećaji i posledice infekcije Kovid 19 kod nevakcinisanih osoba održao je prof. dr Vladimir Jurišić.

Exit mobile version