Održana prva radionica „Rođeni za muziku“

U Dvorani „Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke

U Dvorani „Vinaver“ u Aneksu Biblioteke šabačke prvi put je u utorak održana radionica „Rođeni za muziku“. Ta ustanova kulture već godinama je u regionu prepoznatljiva po projektu „Rođeni za čitanje“, čiji je cilj da se kod roditelja jača saznanje o sposobnostima njihovog deteta da pozitivno reaguje na podražaje stvorene čitanjem i pričanjem priča. Nova radionica proizlazi upravo iz tog projekta sa idejom da se deca od malih nogu vežu za knjigu i čitanje, a u njenoj realizaciji učestvovaće profesori i učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca.

Deca će se upoznati sa nekim instrumentima i sami će svirati i osetiti zadovoljstvo zbog spontanog nastanka melodija. Pevaće, ali i listati zvučne i muzičke knjige sa Pozajmnog odeljenja za decu.

-Budući da smo i do sada imali dobru i kvalitetnu saradnju sa Bibliotekom, mnogo sam se radovala kad sam dobila poziv da moja flautistkinja nastupi na prvoj radionici. Ovde sam dovela četiri učenice, to je najmlađi uzrast, imam čak jednu učenicu koja ima samo pet godina, tako da se baš radujem što smo deo ovog projekta. Decu treba usmeravati i dati im šansu da probaju neke instrumente, pa će se oni sami pronaći u onome što im najviše odgovara- navela je profesorka flaute u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ Biljana Prica.

Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke navela je da je u toj ustanovi kulture knjiga uvek polazište i ishodište.

-Imamo mnogo zvučnih i knjiga koje govore o instrumentima, različitim vrstama muzike i muzici uopšte. Želeli smo da i naše najmlađe sugrađane uputimo prvenstveno u te knjige, ali da bi sve to bilo mnogo interesantnije, ideja je da decu od rođenja do pete godine upoznamo i kako je to svirati određene instumente, a i koje su to pesme naših čuvenih pesnika dobile svoje melodije- objasnila je Erdevički Tomić.

Radionica „Rođeni za muziku“ će se održavati jednom mesečno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na Pozajmnom odeljenju za decu u Aneksu. U Biblioteci šabačkoj najmlađima obećavaju mnogo zanimljivih sadržaja i iznenađenja na narednim susretima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version