Održana četvrta sednica Skupštine grada Šapca

Prošlog petka je održana četvrta sednica Skupštine grada Šapca na kojoj je prisustvovalo 45 odbornika a usvojeno je 15 tačaka dnevnog reda, između ostalog, usvojen je tekst povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac kao i Plan detaljne regulacije „Nova opšta bolnica“.

Usvojen tekst povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac

Sa dva glasa protiv usvojen je predlog odluke o davanju saglasnosti na tekst povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac.

Potpisujući ovu Povelju predstavnici dva grada preuzimaju obavezu da podstiču i dalje razvijaju neposrednu saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, sporta, turizma i privrede, kao i da povezuju predstavnike institucija i različitih organizacija lokalnih zajednica, obezbeđuju razmenu delegacija na svim nivoima i ostvaruju saradnju u realizaciji projekata od obostrane korist

Direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović rekao je da će nova bolnica doneti benefite u lečenju pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija, a da će ostalim sugrađanima redovne zdravstvene usluge biti pružane u rekonstruisanom prostoru na staroj lokaciji u okviru zdravstvenog centra.

Odbornica „Udruženi pobeđujemo – Miroslav Aleksić – Zdravko Ponoš – Miloš Parandilović“ Tatjana Marković Topalović rekla je da Skupština ne uzima u obzir realne argumente protiv izgradnje bolnice na tom mestu i da bi se sa odlukom o bolnici trebalo sačekati.

-Problem je lokacija, kadar koji će biti zaposlen, lekari i medicinske sestre koji masovno napuštaju zemlju i megalomanski projekti kojima se ne vidi kraj. Pomenula sam projekat Kliničkog centra gde je izgradnja trajala 20 godina, dve bolnice koje nisu dobile svoju namenu posle kovida. Mislim da je jako bitno da znamo šta će se desiti sa građevinskim prostorom ogromne kvadrature u centru grada koji se oslobađa. Sve deluje neracionalno, na novoj lokaciji, blizu železničke pruge, autoputa. Nismo protiv bolnice, ali mislim da ovako kako je predstavljena nije dobro zamišljena i da o tome treba da razgovaramo u narednom periodu. Problem lista čekanja i kvaliteta zdravstvene zaštite su nam mnogo važniji. Istovremeno, podržavamo bratimljenje gradova, ali verujemo da ova grupa ljudi koja predstavlja grad nije dostojna takve vrste bratimljenja, kao i da nam nisu jasno predstavljeni benefiti tog bratimljenja – istakla je Marković Topalović.

Usvojen je i Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja starijih u lokalnoj zajednici, za 2024. Razrešen je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić na lični zahtev i na njegovo mesto imenovan diplomirani demograf Mladen Petrović, izglasan je i predlog za raspisivanje konkursa za izbor direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva i imenovani novi članovi nadzornih i školskih odbora.

– Na sednici smo usvojili Plan detaljne regulacije nove bolnice u Šapcu. Ovo je strateški dokument od velikog značaja za naš grad i građane, kako bismo mogli dalje da krenemo u proceduru i dođemo do građevinske dozvole, odnosno početka radova na izgradnji šabačke bolnice. Nova bolnica imaće 72.000 kvadrata, uz novu opremu, kvalitetne kadrove, podići ćemo zdravstvenu zaštitu na mnogo viši nivo. Na mestu gde je sada Hirurški blok biće Dom zdravlja – kazao je Aleksandar Pajić dodavši da je Predlog odluke o davanju saglasnosti na tekst povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac koji su, takođe, usvojili značajan za oba grada, jer su im privreda, obrazovanje, sport i kultura u fokusu.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ocenio je da Skupština postaje sve zanimljivija, te da se otvara mnogo novih tema koje se tiču poboljšanja kvaliteta života sugrađana.

-Drago mi je da se vidi u kom pravcu se razvija naš grad i čemu teži, što pokazuje i prva tačka, bratimljenje sa Gradom Celjem, sa kojim imamo jako dobre odnose duži niz godina unazad, a došlo je vreme da se ti odnosi podignu na viši nivo. Želimo da se Šabac ugleda na razvijene gradove slične veličine u Evropskoj uniji kao što je Celje, ali ima mnogo stvari koje i oni mogu da nauče od nas, tako da postoji obostrana korist u tom odnosu. Preduzimamo konkretne korake ka izgradnji Nove Opšte bolnice u Šapcu, što je od opšteg interesa za sve naše sugrađane i ceo okrug. Akcioni planovi zapošljavanja i za unapređenje položaja starijih su značajni za poboljšanje i unapređenje života sugrađana – izjavio je predsednik Skupštine.

 

 

 

Exit mobile version