Održan šesti Međunarodni sajam pčelarstva

Više od 40 izlagača meda i pčelarske opreme

Šesti Međunarodni sajam pčelarstva održan je u petak u pešačkoj zoni u centru, na platou ispred Stare robne kuće, u organizaciji Grada Šapca i Odeljenja za poljoprivredu. Više od 40 izlagača meda i pčelarske opreme predstavilo je posetiocima svoje proizvode.

Sajam je otvorio zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović i tom prilikom istakao dugogodišnju uspešnu saradnju sa pčelarskim organizacijama, koja se ogleda u edukacijama i podsticajima za uspešnu proizvodnju.

-Sama činjenica da se šesti put organizuje festival meda u našem gradu govori o tome da smo uspostavili vrednu tradiciju. Grad Šabac je za razvoj pčelarstva ove godine izdvojio četiri miliona dinara, a namera grada je da, osim procesa proizvodnje, pomogne i plasman i promociju proizvoda naših pčelara. Sam sajam je rezultat izuzetno dobre saradnje Grada i naših pčelara, koja će, uveren sam, iz godine u godinu biti sve uspešnija- podvukao je Kostadinović.

Među izlagačima proizvoda od meda, pored Šapčana, našli su se i gosti iz Šida, Valjeva, Obrenovca i drugi. Vremenske prilike pčelarima nisu bile nakolonjene, što je za rezultat imalo lošu sezonu.

-Bagrem je podbacio, lipa takođe, suncokret je iznenađujuće loš, vremenski uslovi su bili takvi. Sve to nije uticalo značajno na cenu bagrema i lipe, jedino je suncokret skuplji dvadeset centi. Zadovoljni smo interesovanjem sugrađana, najviše potražnje bilo je za bagremom- naveo je Željko Mijatović iz Društva pčelara „Cer“.

Na teritoriji grada Šapca ima više od 22 hiljade konica, a naš kraj je lider u proizvodnji meda, kao i u edukaciji pčelara, koji su na vreme prepoznali važnost stalnog unapređivanja znanja iz oblasti pčelarstva.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version