Održan prvi konsultativni sastanak partnerskog foruma za izradu plana razvoja grada Šapca za period 2023.-2030. godine

Koordinacioni tim za izradu Plana razvoja grada Šapca za period od 2023. do 2030. godine održao je, 14. novembra 2022. godine, prvi konsultativni sastanak Partnerskog foruma, sa ciljem omogućavanja što šireg uključivanja zainteresovanih strana i javnosti u proces izrade Plana razvoja. Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Nikola Tarbuk.

Grad Šabac je osnovao radnu grupu koja već duži vremenski period radi na pet ključnih oblasti: ekonomski razvoj, infrastruktura, ekologija i zaštita životne sredine, društveni razvoj i dobra uprava.

Izrada Plana razvoja grada Šapca za period od 2023. do 2030. godine sprovodi se u okviru Programa „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji – EU Exchange 6“, koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019. Kao i u prethodnim fazama, Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera.

,,Želeo bih da se zahvalim našim partnerima, rukovodstvu grada Šapca, lokalnoj administraciji na organizaciji našeg Partnerskog foruma. Grad Šabac i naša organizacije imaju brojne zajedničke aktivnosti, a tokom ove godine je ključno ono što radimo u okviru Programa EU Exchange 6, koji finansira Evropska unija i na kom naša organizacija radi kao sprovodioc programa u saradnji sa partnerima iz Republičkog sekretarijata za javne politike i Ministarstva finansija, ali i kolegama iz Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Pomažemo veći broj opština u nekoliko ključnih procesa. To su planovi razvoja i izrada srednjoročnih planova i priprema kapitalnih planova. Naša ideja je da kroz našu podršku, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti, pomognemo gradove koji su se odlučili da u ovoj godini uđu u taj proces, da izrade najbolja moguća dokumenta. Šabac se prijavio kao jedan od gradova i sa dobrom prijavom projekta izabran je u jednoj većoj grupi prijavljenih opština i gradova da bude partner u izradi lokalnog plana”, rekao je Nikola Tarbuk.

Procesom konsultacija na održanom sastanku koordinirala je stručna saradnica za podršku gradu Šapcu u okviru Programa EU Exchange 6, Vladica Vojinović, koja je predstavila proces izrade i rezultate dosadašnjeg rada.

 

Exit mobile version