Održan 5.Filološki kamp

U Osnovnoj školi „Janko Veselinović“

U Osnovnoj školi „Janko Veselinović“ od 4. do 6. februara održan je, peti put zaredom, Filološki kamp, a inicijativu za organizaciju pokrenuo je predsednik Šabačke podružnice Društva za srpski jezik i književnost Mile Radovanović. Učestvovalo je oko 200 đaka iz škole domaćina, Šapca, kao i okruženja (Petlovača, Prnjavor…).

Kamp je prilika da đaci nauče nešto izvan redovnog nastavnog programa, ali se i lepo druže sa svojim vršnjacima, smatra direktorka škole Ljiljana Stojanović.

-Deca su bila zadovoljna što su imala priliku da dođu u neku drugu školu, da upoznaju drugove iz drugih škola i vide na koji način drugi nastavnici rade. Kamp ima višestruki značaj, jer osim sticanja znanja, važna je i mogućnost razvijanja socijalnih veština učenika kroz druženje. To su naša, šabačka, deca koja će sutra možda ići zajedno u srednju školu. Ovo im je prvi put da se malo izmaknu iz svojih odeljenja i na neki način sebe uporede sa drugom decom iz grada. Bilo nam je zadovoljstvo da ugostimo učenike iz šabačkih, ali i škola u okruženju- istakla je Stojanovićeva.

Nastava je bila besplatna, namenjena učenicima od petog do osmog razreda kojima je ocena iz tih predmeta najmanje vrlo dobra, a držali su je nastavnici iz škole domaćina, dok su se u radionicama za srpski jezik priključili nastavnici iz OŠ „Stojan Novaković“ i Majur. U okviru tri bloka predavanja, dva su predviđena za srpski, a treći za engleski jezik. Nastava je bila koncipirana tako da bude interesantna učenicima i odvijala se kroz kvizove, igre i prezentacije. Po završetku kampa svi učenici su dobili diplome kao potvrdu učešća.

Ove godine je 15 posto više dece prisustovalo nastavi engleskog jezika nego prethodne, što je podstrek da se tradicija nastavi za neke nove učenike. Petaci su najveći entuzijasti i najbrojniji na kampu, ima i onih koji su svake godine prisutni, što su uglavnom redovni takmičari. OŠ „Janko Veselinović“ tradicionalno je domaćin Opštinskog i Okružnog takmičenja iz srpskog jezika i književnosti, koja će ove godine biti održana 16.marta, odnosno 16. aprila.

D.Dimitrijević

Exit mobile version