Odgovorna zdravstvena politika nije politizacija

Komandant Gradskog štaba odgovorio premijerki

Od 11 testiranih lica, osam u Domu zdravlja i tri u bolnici, svi su negativni i Šabac je danas bez novoobolelih od COVID-a – 19. U prethodna četiri dana nema pozitivnih, a zdravstveni radnik koji se zarazio radeći u Beogradu, na lečenju je u Banji Koviljači. Činjenica da nema novozaraženih u gradu pokazuje da se na dobar način borimo protiv virusa, ocenio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Ako svi nosimo maske, neće biti širenja zaraze
Grad je nakon podele 120 hiljada zaštitnih maski započeo novi ciklus podele ustanovama i građanima, koji uvek mogu pozvati broj telefona Odeljenja komunalne policije 345 700 i tamo dobiti svoje maske. U utorak je penzionerima tokom šetnje podeljeno 3.500 zaštitnih maski.
Gradonačelnik je pozvao građane na dodatnu odgovornost i solidarnost i zahvalio im na trudu koji su do sada uložili. Uspostavili smo sistem koji nas je doveo do toga da i kada se desi skok u broju zaraženih, to uspemo da savladamo. Poštovanje mera, javna higijena, dezinfekcija, zajednički napor sugrađana, preduzetnika, službi u gradu, doprineli su tome. Šansa da se zaraza dalje širi biće svedena na minimum ako svi nosimo maske, poručio je Zelenović.
-Činjenica da ne možete ući ni u jedan objekat ako nemate zaštitnu masku, nema dezo barijera i dezinficijensa, pokazuje da naš sistem funkcioniše- rekao je Zelenović.
Devet dana nismo imali odgovor, samo špekulacije, od toga da nemamo infektologa, preko toga da nismo dovoljno kompetentni, niti sposobni, do toga da nama takva bolnica i ne treba. Devet dana i pet različitih tema kroz medije bilo je potrebno da odgovor stigne, rekao je, komentarišući odgovor premijerke Ane Brnabić na zahtev da se u Šapcu dozvoli rad privremene bolnice u Ekonomskoj školi.
-Nisam zadovoljan ni odgovorom, ni tonom premijerke. Odluka da se napravi privremena bolnica nije došla zato što sam bio dokon, ili prizivao nesreću u naš grad, već zato što je to bio jedan od zaključaka zdravstvenog tima Štaba. Prvi cilj je bio da se sugrađanima pruži mnogo bolji smeštaj nego na Sajmu i drugi da se ljudi koji ne žele na Sajam motivišu da se testiraju- rekao je Zelenović.
Podsetio je da se najavljuje drugi talas epidemije krajem leta ili na jesen, što znači da će gradu biti potrebno 24 sata da je stavi u funkciju u slučaju potrebe i dodao da obezbeđivanje boljih uslova za građane nema veze ni sa kakvom politizacijom, kao što tvrdi premijerka.
-Dobili smo nalaz svih relevantnih činilaca u gradu i na osnovu toga uspostavili bolnicu. Sve odluke Štaba su donete jednoglasno, kako to propisi zahtevaju- objasnio je komandant Štaba, dodajući da će se nefunkcionisanjem sistema u vanrednom stanju pozabaviti kada za to dođe vreme.
Sistem mora da se promeni jer je to u najboljem interesu bezbednosti i zdravlja svih građana, ne samo Šapčana, smatra.
Trinaestoro Šapčana vraćeno kućama
-Mi smo ovom problemu pristupili izuzetno odgovorno i svako to može da vidi. Za mene to nema nikakve veze sa politizacijom, ali ima veze sa odgovornom zdravstvenom i politikom u vreme vanrednog stanja. Ne odgovoriti devet dana na jedan zahtev jednog kriznog štaba, bilo da je iz Šapca ili Smedereva i nakon što je to prošlo kroz medije odgovoriti, pokazuje da sistem ne funkcioniše. Za bolnicu se znalo 27.marta, mi 22.aprila dobijamo pismo- istakao je Zelenović.
Jedanaestoro Šapčana danas je vraćeno sa Sajma u kućnu izolaciju i dvoje iz Kiliničko- bolničkog centra Zemun. Na Sajmu ostaje još troje sugrađana, a u beogradskim bolnicama manje od 20.
-Lekari Doma zdravlja pratiće njihovo zdravstveno stanje u samoizolaciji do njigovog ponovnog testiranja prema novoj proceduri ministarstva. Pozivam sve da istrajemo u poštovanju mera, pogotovo starije sugrađane- navela je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić podvukao je da je Šabac pokazao da kada se ustanove jasna pravila sve može da funkcioniše.
-Ni u narednom periodu sugrađani neće moći da uđu u trgovine, banke, pošte, bez prolaska dezo barijere i nošenja zaštitne opreme. Važno je da ne zaustavimo život, ali i da držimo pod kontrolom širenje virusa- objasnio je Vasić i dodao da mu je drago da je i ostatak Srbije počeo da sledi primer Šapca.
U Šapcu više nema lica koja su došla iz inostranstva, a da su u izolaciji. Gradonačelnik im je zahvalio na strpljenju i podvukao da oni nisu doneli zarazu u grad, jer niko od njih nije oboleo, niti ima simptome bolesti.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version