Odgovor Ministarstva rudarstva i energetike u vezi sa dozvolom za izvođenje geoloških istraživanja na Ceru

Redakciji „Podrinskih“ stigao je odgovor Ministarstva rudarstva i energetike na pitanje da li i na kom području kompanija Rudar RNM d.o.o iz Beograda planira eksploataciju granodiorita. Kompletan  odgovor prenosimo u nastavku.  

Privredno društvo Rudar RNM d.o.o. iz Beograda je dana 24.09.2020. godine podnelo Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za izvođenje geoloških istraživanja granodiorita kao tehničkog građevinskog kamena na lokalitetu Dvorište kod Šapca, na teritoriji opštine Šabac.

Ministarstvo rudarstva i energetike je 02.10.2021. godine odgovorilo po zahtevu da je prostor slobodan i u skladu sa čl. 34. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima dalo rok od 90 dana privrednom društvu Rudar RNM d.o.o. iz Beograda za dostavu dokumentacije za odobrenje izvođenja geoloških istraživanja.

Imajući u vidu da izvođenje geoloških istraživanja ne znači automatski i otvaranje rudnika, jer se proces geoloških istraživanja izvodi u cilju pronalaženja, utvrđivanja i potvrđivanja rezervi mineralnih sirovina, u ovom trenutku kada istraživanja nisu ni započeta, nema dovoljno podataka da bi Ministarstvo moglo sa sigurnošću potvrditi da li će i kada na lokalitetu Dvorište biti započeta eksploatacija granodiorita.

Detaljnije informacije po ovom pitanju možemo imati nakon završetka geoloških istraživanja, overe resursa i rezervi i eventualnog dobijanja odobrenja za eksploataciju.

Exit mobile version