Odbrana

Matematički deo časa završen je veoma uspešno. Za domaći, pošto su u matematici bili dobri, dao sam svojim đacima nešto neočekivano, da razmisle o sledećim porukama.

Prva (antički mislioci):

Nema ništa besramnije nego da čovek govori ili piše o onome što ne zna i ne razume.

Druga (latinska sentenca):

Ako si glup, pa ćutiš, onda si pametan, a ako si pametan, pa ćutiš, onda si glup.

Treća (vozač kamiona):

E moj profesore, sve bi bilo kako treba, samo da svako radi ono što najbolje zna, i to pošteno. Evo, ja vozim kamion. To najbolje znam, to radim, i ne boli me glava!

Siguran sam, poštovani čitaoci, da se svako od vas, čitajući ove poruke, setio nečega, ili pomislio na nešto vezano za njih. Navešću čega sam se ja setio, nažalost potpuno suprotno od razmišljanja meni dragog i iskrenog vozača.

Pre više godina dobio sam od svojih bivših učenika neverovatnu informaciju kako je u večernjoj informativnoj emisiji na nemačkoj televiziji emitovana reportaža snimljena u neposrednoj blizini jednog od fakulteta Beogradskog univerziteta. Reporter je snimio plakatu na kojoj je ponuđena neregularna “pomoć” u polaganju ispita i dat broj telefona na koji se zainteresovani mogu javiti. Kako je u to vreme u Nemačku stigao veći broj naših profesionalnih vozača, reporter je upozorio firme koje će ih zaposliti da imaju u vidu taj njegov snimak i dobro provere vozače pre nego što ih zaposle. I za prve dve poruke, nažalost, takođe veoma lako možemo navesti primere njihovog nepoštovanja. Ponašanje mnogih naših javnih ličnosti u potpunoj je suprotnosti sa tekovinama evropske civilizacije, navedenim u ove dve poruke.

Možemo li  bolje?

Moramo, inače nam se loše piše. Na Starom kontinentu, pripadamo civilizaciji koju pored svega drugog krase i antički filozofi i mudrosti izgovorene latinskim jezikom, i puno naših poštenih i pametnih, običnih ljudi, kojima danas mnogo toga opravdano ne odgovara. Mislim da to, istinski i dugoročno, ne odgovara ni onima kojima se samo čini da nam se trenutno ne dešava ništa pogrešno. Kao da svega što nas čeka i što nam je činiti još uvek nismo dovoljno svesni.

Exit mobile version