Odbornici SNS-a napustili zasedanje, na dnevnom redu projekat saradnje Šapca i austrijske organizacije za pomoć Kosovu

U toku hitna sednica Skupštine grada Šapca

Hitna sednica Skupštine grada Šapca održava se u Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija u Šapcu. Na dnevnom redu 33. zasedanja je jedna tačka- predlog odluke o davanju saglasnosti na izdvajanje sredstava iz budžeta grada Šapca za realizaciju projekta „Red fruit know- how for better life”. Na osnovu zaključka Gradskog veća grada Šapca donetog 1.avgusta zaključen je sporazum o projektnoj saradnji grada Šapca i nevladine organizacije Diakonie Austria gem GmbH na ovom projektu, prema kom je grad Šabac preuzeo obavezu da obezbedi 10.000 evra za sadnice jagoda. Donošenje odgovarajuće Odluke Skupštine grada neophodan je preduslov za njegovu realizaciju u roku, a budući da je optimalan rok za sadnju jagoda do sredine avgusta, sednica je sazvana po hitnom postupku.

Zelenović: Pomoć za sedam srpskih porodica na Kosovu i podrška politici nedeljenja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je reč o zaista kvalitetnom projektu, te da očekuje podršku svih odbornika da Grad pomogne nabavku sadnica za sedam srpskih porodica koje će zasaditi jagode na hektar i po u svojim porodičnim domaćinstvima. Odbornici Srpske napredne stranke napustili su, kao što su prethodno i najavili, zasedanje pre izglasavanja odluke, koju su ocenili kao izdajničku.  „Politika deljenja i mržnje dovela do toga da umesto 1.200 ljudi u Goraždevcu danas živi 700 i umesto 20 porodica, jagodu sadi samo sedam, koje su uspeli da se odupru pritisku Srpske liste na Kosovu, a to je SNS, koji, podsetiću, sede u Vladi Kosova i Ramuša Haradinaja, a nas proglašavaju izdajnicima“, naveo je Zelenović.

-Austrijska nevladina organizacija će sa 14.400 evra pomoći nabavku mašina, opreme, folija, svega što je neophodno za podizanje zasada i za albansku i za srpsku zajednicu. Opština Peć će u sledećem koraku regulisati svoj odnos sa albanskim partnerima na  Kosovu. Međutim, Srpska napredna stranka već neko vreme širi neistine i bezočne laži. Ovde niko nema moć da uradi bilo šta što ima veze sa državnim sporazumima. Ovo je regularan način na koji grad pomaže i osnažuje srpske porodice u Goraždevcu i Peći da se osposobe za posao u kojem mogu da zarade neki novac, na isti način kao kad smo pomagali naše porodice u Pocerini koje su sa 20 došli do 1.200 hektara pod jagodom. Postali su najveći prozvođači jagode u Srbiji i godišnje inkasiraju preko 25 milona evra. Želimo da se to desi na Kosovu, da širimo znanje umesto bezumlja, da pomažemo ljudima da nauče da rade, umesto da se svađaju, huškaju jedni na druge i ubijaju. To je naša politika i mi ćemo to i dalje raditi bez obzira na laži i pritiske SNS-a, njihovo nečuveno ponašanje i govor mržnje najviših funkcionera, šefa odborničke grupe, direktora Elektrodistribucije Šabac- istakao je gradonačelnik.

Zelenović: Napadi na medije se oteli kontroli

Gradonačelnik je naglasio da su se napadi na medije oteli kontroli.

-Svako ko iznosi neko svoje mišljenje je protiv režima, neprijatelj, izdajnik, a sad su to postali novinari, na najotvoreniji mogući način. Kažu: „Kada mi dođemo na vlast, vi ćete biti ukinuti, uhapšeni“. Potpuno su izgubili svaku meru i kontrolu. Sa druge strane, mi pokušavamo da uđemo u normalan proces koji će stvari da reguliše. Ovo širenje mržnje i besa dovodi do toga da će se u sledećem koraku desiti sukob, zlo neviđenih razmera. Mi hoćemo dijalog o institucijama, medijima, mogućnosti slobodnih izbora. Umesto toga, imamo neverovatnu količinu laži, neistina, pritisaka, koje su dovele do toga da ovo teško više može da se nazove ozbiljnom državom- smatra Zelenović.

Pajić: Nisam upoznat sa Mijićevim govorom, ne podržavam gašenje medija

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav o pretnjama bivšeg direktora Plivačkog maratona Vojislava Mijića glavnom i odgovornom uredniku „Podrinskih“ Ivanu Kovačeviću da će naš list biti ugašen kada „neka druga opcija dođe na vlast u Šapcu“, Pajić je rekao da nije upoznat sa time.

-Nisam ispratio šta je rekao Mijić, ja govorim o pretnjama uopšte. Nikakve pretnje u Srbiji nisu dopuštene i protiv sam toga. Ne podržavam nikakvo gašenje medija, bez obzira na to ko je vlasnik. Svi mogu da rade svoj posao, ali kodeks novinarstva mora da se poštuje. U Šapcu postoje medijske neslobode, a predstavnici SNS-a jedino mogu da se oglase preko zakupljenog termina na nekim privatnim televizijama. Nemamo mogućnost obraćanja, televizijske debate, da kažemo neko drugačije mišljenje suprotno od onog koje zastupa trenutni gradonačelnik i opcija koja trenutno rukovodi gradom. Medijske neslobode u Šapcu su izražene i u elektronskim i u štampanim medijima. To je jedan revolt koji je izazavao reakciju o kojoj govorite. Ne podržavam nikakve pretnje novinarima, nikavu cenzuru. Novinari u ovoj zemlji mogu da se bave slobodnim novinarstvom i to je zaista evidentno. Zašto je to u Šapcu drugačije o tome treba da brine trenutni gradonačelnik koji svojim kreiranjem medijskih nesloboda u Šapcu dovodi do takve situacije- rekao je Pajić.

Pajić: Sporazum je farsa, Kosovo se tretira kao priznata država

Šef odborničke grupe SNS-a dr Aleksandar Pajić smatra da je ovaj sporazum ponižavajući za Srbiju po mnogo čemu.

-Ne podržavamo potpisivanje bilo kakvih sporazuma koji nepriznatu državu Kosovo tretiraju kao međunarodno priznatu. Niko u Srbiji nema pravo da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, pa ni gradonačelnik Šapca. Ovaj sporazum je farsa koju moramo da izbegnemo. Zelenović je ovaj grad u poslednje dve godine zadužio za 12 miliona evra. Predlažemo da se iz tog budžeta pomognu srpske porodice koje žive na Kosovu, da svoje znanje, repro i sadni materijal, sredstva za navodnjavanje damo srpskim porodicama na Kosovu kao direktnu pomoć, a ne preko nevladinih organizacija koje će obezbediti sredstva za albansku stranu, a mi ćemo samo sredstva za srpsku stranu. Ako je tako, ta sredstva treba direktno ponovo da odnesu na Kosovo. Mi nemamo ništa protiv. Zelenović, kao trenutni gradonačelnik, Nemanja Pajić, kao predsednik Skupštine, ne treba da sede pod zastavom nepriznate države Kosovo, već ta sredstva da opredele za srpske porodice i njima pomognu za sprovođenje mera kako na najbolji način da imaju najviše prihoda. U dokumentu koji treba da potpiše gradonačelnik i u Aneksu A, i u Aneksu B, Kosovo se tretira kao priznata država, navodi se da je to samostalna zemlja- podvukao je dr Pajić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version