Od sinoć 17 novozaraženih u Šapcu, neophodan oprez svih sugrađana

Pogoršana epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija u Šapcu se pogoršava, budući da je od sinoć registrovano 17 novih slučajeva zaraze virusom COVID- 19. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozvao je građane da budu oprezni i vode računa o sebi i drugima, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze. On je napomenuo da na kraju dana Gradskom štabu za vanredne situacije nadležne službe koje kontrolišu primenu preporuka kriznog štaba Vlade podnose izveštaj, te da će javnost o svemu biti pravovremeno obaveštena.

-Situacija je jako ozbiljna. Trenutno sam u direktnoj komunikciji sa kovid ambulantom Doma zdravlja i svim drugim nadležnim službama. U prethodnim danima smo imali uglavnom između 30 i 40 lica koja su se prijavljivala u kovid ambulantu, ali nisu svi mogli da budu testirani, nego samo najteži slučajevi prema odluci lekara, jer imamo ograničen broj testova- od pet do 10 svaki dan. To znači da verovatno veći broj ljudi ima koronu nego što testom može da se dokaže. Zabrinjavajuće je što u prethodna dva dana imamo više od 90 novih lica koja se javljaju u ambulantu da se testiraju na dnevnom nivou, sa simptomima koji ukazuju na postojanje kovid 19 virusa. Pozivam građane da prate mere upozorenja, da jako vode računa o sebi i svom zdravlju, nose maske i drže distancu. Vodeći računa o sebi, vode računa o drugima i pokazuju nivo solidarnosti koji očekujem da u Šapcu može da se uspostavi kao tokom perioda krize- podvukao je Zelenović.

Mere dezinfekcije u gradu su pojačane, a na jedanaest lokacija su postavljeni kanisteri sa natrijum hipohloritom. Preporuka je da se dezinfikuju i ulazi zgrada, kvake i sve druge površine, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

-Pozivamo sugrađane da koriste dezinfekciono sredstvo koje im je dostupno, kao i da poštuju preporuke za nošenje maski u zatvorenom prostoru. Kao grad smo uputili obavezujuću preporuku bankama, finansijskim organizacijama, poštama i javnim institucijama da je neophodno koristiti maske u zatvorenom prostoru- istakao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Naglasio je da se dezinfekcija naročito vrši u prilazima domovima za stare, kao i objektu u naselju Livade gde su smeštena autistična deca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version