Od ponedeljka akcijski popust od 30 posto na priključak na gasovodnu mrežu

Konferencija za medije „Toplane Šabac“ na Međunarodni dan energetske efikasnosti

Na Međunarodni dan energetske efikasnosti, 5. mart, JKP „Toplana Šabac“ održala je konferenciju za medije u svojim prostorijama, na kojoj je najavljeno da će od ponedeljka do kraja godine biti omogućen akcijski popust od 30 posto na regularnu cenu priključka na gasovodnu mrežu i omogućeno plaćanje na 48 jednakih mesečnih rata. Na mrežu za distribuciju prirodnog gasa priključeno je nešto manje od 3.000 domaćinstava, a postoji izgrađena distributivna mreža dužine 200 kilometara. Potencijal novih priključenja iznosi 6- 7.000 objekata. Direktor „Toplane“ Slobodan Jerotić podsetio je i da je od januara doneta odluka da priključenje zgrada koje se nalaze na udaljenosti od 50 metara od izgrađenih toplovoda finansira to preduzeće, a ne, kao do sada, građani.

Merenje kvaliteta vazduha na pet lokacija u gradu

-U toku je anketiranje o zainteresovanosti za priključenje na postojeću toplovodnu mrežu u ulicama u kojima već postoji toplovod. Obe ove mere imaju cilj da motivišu građane Špaca da što veći broj porodica koristi daljinsko grejanje i prirodni gas kako bi nam vazduh u gradu bio čistiji i zdraviji, a troškovi za grejanje što niži, uz visok komfor koji nose ove tehnologije- istakao je Jerotić.

U cilju da građanima pomogne da razumeju i pronađu uzroke lošeg kvaliteta vazduha i zajednički pronađu rešenja kako bi otklonili uzroke koji ugrožavaju kvalitet života i životnu sredinu, besplatno je podeljeno i instalirano pet uređaja za merenje koncentracije PM10  PM2,5 čestica u delovima grada: Triangla, Kamenjak, Čavić, Letnjikovac i Donji šor.

-Nakon dvonedeljnog merenja rezultati su pokazali da Šabac ima problem sa individualnim ložištima u kojima se sagoreva ugalj i drvo na neefikasan način i kao odgovor na ovo smo doneli odluke kojima promovišemo, pomažemo i stimulišemo građane da se što više domaćinstava priključi na toplovodnu i gasovodnu mrežu- naveo je direktor „Toplane“.

Od 2013. godine investirano je u rekonstrukciju toplotnih izvora i rekonstrukciju toplovoda i toplotnih stanica 1.700.000 evra kako bi se povećala efikasnost sistema i smanjili toplotni gubici, a rezultat je smanjenje potrošnje prirodnog gasa za grejanje grada u proseku za 15 posto ili oko 1.000.000 metara kubnih. Unapređen je način upravljanja radom sistema daljinskog grejanja uvođenjem softvera za optimizaciju, a šabačka „Toplana“ je među 15 od 60 toplana u Srbiji koja vrši naplatu po izmerenoj potrošnji u toplotnim podstanicama. Takođe, jedna je od četiri toplane u našoj zemlji koja za proizvodnju toplote koristi obnovljivu energiju.

„Otvorena vrata“ za građane svakog utorka i petka

Od 2018/19 godine u naselju Letnjikovac radi toplana na biomasu sa kotlom kapaciteta 500 kw, a od naredne grejne sezone biće ugrađen još jedan kotao iste snage sredstvima koja je Grad obezbedio preko projekta prekogranične saradnje BioSol.

Šabac je jedini grad u Srbiji koji sprovodi projekat termoizolacije stambenih zgrada po različitim modelima od 2010. godine.

-Sa prvim lepim danima ćemo krenuti u realizaciju saniranja i termoizolacije zgrada u Šapcu. Svi ovi projekti su doprineli da Grad Šabac i šabačka „Toplana“ budu pozicionirani kao lideri na polju energetske efikasnosti, ne samo u Srbiji, već i u regionu, o čemu govori održavanje značajnih skupova u Šapcu. Jedan od njih je nedavno održana obuka za inženjere koji se bave toplifikacijom iz deset evropskih zemalja koji su tokom posete „Toplani“ dobili osnovne informacije o softverima za optimizaciju i upravljanje sistemom daljinskog grejanja- napomenuo je Jerotić.

Lestvica ciljeva postavljena je visoko, novi projekti i nova tehnološka rešenja koji će biti energetski efikasniji i finansijski održviji. Od 2018. godine uvedena su „otvorena vrata“, svakog utorka i petka od 8 do 9.30 sati, kada građani mogu da dođu u „Toplanu“ i informišu se o svojoj potrošnji i mogućnostima da smanje tu potrošnju, a da to ne utiče na lični komfor. „Pozivamo građane da svojim učešćem i prelozima doprinesu našem radu, jer nam je interes zajednički- bolje grejanje i niži godišnji troškovi, ali i očuvanje sredine u kojoj živimo“, poručio je Jerotić.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version