Od 186 testiranih, 72 pacijenta pozitivna na kovid-19

U Opštoj bolnici 282 osobe, devet na respiratoru

Od 186 testiranih, 72 lica pozitivno je na kovid- 19. Prema zvaničnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, od početka epidemije u gradu je obolela 1.331 osoba, 2.106 su kontakti. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 282 pacijenta, evidentirano je 14 prijema, 17 otpusta, devet osoba je na respiratoru, od kojih su tri intubirane. Ohrabruje podatak da je više otpusta od prijema, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

U kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ juče je pregledano 188 pacijenata- po 94 u prvoj i drugoj smeni.

-Od toga smo imali 98 osoba sa prvim pregledom, 90 je došlo na kontrolni pregled po predlogu doktora. Imali smo 120 testiranih PCR testom, danas će biti 100 u dogovoru sa Veterinarskim specijalističkim institutom. Urađeno je šest seroloških testova, juče su stigli rezultati za 150 PCR testiranih- 72 pozitivna, 78 negativan nalaz. To znači da je 48 posto pozitivnih, 52 posto negativnih. Na pravom smo putu, sugrađani su shvatili ozbiljnost situacije, na vreme se javljaju na preglede i poštuju epidemiološke mere. Poslednja tri dana imali smo 39 retestiranja. Danas i juče ih nismo radili da bismo dali priliku svim pacijentima koji su prvi put došli sa tegobama da se testiraju, jer je ograičen broj analiza na ukupno 220 za ova dva dana. Od sutra nastavljamo retestiranja- objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Komunalna policija juče je kontaktima uručila 120 rešenja o izolaciji, kontrolisala rad svih ugostiteljskih objekata i ustanovila da svi poštuju mere i propisano radno vreme. Kontrolisano je i poštovanje mera u firmama i nije bilo prijava, ni primedbi, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-To pokazuje da su u Šapcu svi shvatili ozbiljnost okolnosti, poštuju naložene mere. Brojevi ukazuju da smo krenuli dobrim putem. U sledećim danima ćemo insistirati na poštovanju mera. Pozivam građane da se javljaju u kovid ambulantu ukoliko imaju tegobe, da nose zaštitnu masku i drže distancu, jer je to put da se pobedi zaraaza bez uvođenja policijskog časa. Redovna policija obavila je nadzor nad 1.824 lica i otišla u 28 nenajavljenih poseta. Svi poštuju mere i nalaze se u samoizolaciji. Po izveštaju iz Policijske uprave nije bilo prijava protiv građana za kršenje mera- naveo je Zelenović.

Jutros je održan sastanak zdravstvenog tima Štaba za vanredne situacije i napravljen načelni dogovor u vezi sa početkom rada privremene bolnice u Ekonomskoj školi.

-Sutra se očekuje poseta predstavnika Ministarstva zdravlja i da odrede koordinatora bolnice u skladu sa odlukom kriznog štaba Vlade i obavezama države i grada. Objekat je spreman, kadar treba da se stavi u funkciju i pripreme dodatne mere. Zavod za javno zdravlje će sutra sa predstavnicima Grada obaviti dodatnu posetu, kako bi se definisala epidemiološka ograničenja, crvene i zelene zone, da bi se objekat pustio u rad kad to bude potrebno i kad se to bude odredilo u skladu sa pravilima struke- objasnio je gradonačelnik.

D.Dimitrijević

Exit mobile version