Očuvanje proizvodnje prioritet

PRIVREDA U DOBA PANDEMIJE

Kao što je za zdravstvene sisteme korona virus i dalje nepoznanica, za zdravlje ljuldi velika opasnost, tako će i ekonomske posledice pandemije stručnjaci tek analizirati. Najviše štete, po mišljenju ekonomista, imaće mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Ali, na ovakve pojave nisu imuni ni veliki sistemi, jer je u privredi i ekonomiji sve „zakon spojenih sudova“, pa se efekti poslovanja pojedinih privrednih subjekata prelivaju i na partnere i ceo lanac poslovanja.

Poslovni sistem Elixir Group nedavno je saopštio da uspeva da organizuje proizvodni proces i da nestašice đubriva neće biti. U ovom sistemu je oko 1.500 radnika, a proizvodni pogoni mineralnih đubriva i fosforne kiseline nalaze se u Šapcu i Prahovu.

Nestašice đubriva neće biti, jer smo tokom krize izazvane pandemijom, uložili dodatne napore da održimo kontinuitet. To podrazumeva pridržavanje svih mera zaštite radnika, kao i rad od kuće, gde god je to moguće. Zahvaljujući svemu tome, možemo da kažemo da poljoprivrednici ovog proleća neće osetiti nestašicu đubirva, a za sve njih je važno da nestašice neće biti ni na jesen. Najpre ćemo podmiriti potrebe domaćeg tržišta, a samo viškove ćemo izvesti. Elixir i tokom ovog vanrednog stanja nastavlja raniju praksu podrške poljoprivrednicima i manastirima Gračanica i Sukovo, kojima smo donirali više od 70 t đubriva – kaže Dragoljub Pavlović, direktor Elixir Zorka.

Kako ste saopštili proizveii ste i na tržište plasirali za mesec dana 65.000 t đubriva, da li onda to znači i povećanje kapaciteta?

– Naravno da nismo povećavali kapacitet proizvodnje, jer to apsolutno nije moguće. Količina koju pominjete proizvedena je od početka godine, a sada i plasirana na tržište, jer je sezona. U ovakvim uslovima veliki je uspeh i sačuvati proizvodnju. Postojeća oprema ne omogućava veći kapacitet koji je definisan i upotrebnom dozvolom za fabriku. To, naravno, nije moguće ni sa postojećim brojem radnika, koji su tokom pandemije herojski izneli poslovnu aktivnost. Sve činimo da očuvamo postojeći proizvodni proces i sačuvamo radna mesta. U tome smo uspeli, zahvaljujući velikom angažovanju svih zaposlenih. Važno je i da naglasim da izmirujemo sve obaveze prema radnicima, kao i prema državi, jer, u ovo vreme krize, to je značajno za funkcionisanje celog sistema, bez punjenja državnog i gradskih budžeta neće biti novca za zdravstvo, školstvo, dalji razvoj sredina u kojima živimo. Naš najvažniji cilj je da budemo partneri zajednici, na čemu i radimo. Elixir je odgovorna kompanija koja svoj poslovni ugled gradi godinama i ne želimo ničim da ga dovedemo u pitanje  – dodaje Pavlović.

U Elixiru ističu da je važno očuvati kontinuitet rada i snabdevanja tržišta, budući da se sa jedne strane radi o proizvodnji mineralnih djubriva koja su jedan od inputa u proizvodnji hrane, a sa druge strane imajući u vidu da bi prekid rada hemijske industrije doveo do otežanog poslovanja ili prekida rada brojnih partnera koji se nalaze u istom lancu proizvodnje.

Еlixir proizvodnja – arhiva

Kako, ipak, poslovanje u vreme pandemije utiče na aerozagađenje, ako se imaju u vidu reakcije pojedinih građana Šapca na pojavu dima iz vašeg dimnjaka i prisustvo neprijatnog mirisa u vazduhu?

Veoma je važno da podsetimo da se merenja kvaliteta vazduha obavljaju kontinuirano i da se, po nalogu grada, obavljaju i dodatna merenja kvaliteta vazduha, a da mi to radimo i na svom kontinualnom meraču. Na aerozagađenje utiču brojni faktori, pa to treba imati u vidu – uz industriju, svakako saobraćaj, a tokom proteklih zimskih meseci i veliki broj individualnih ložišta. I tokom najvećeg zagađenja vazduha u Srbiji početkom godine, kada su se mnogi gradovi nalazili na listi najzagađenijih Šabac nije bio među njima. Pritom, važno je i da merenja obavljaju za to kompetentne ustanove. Na gradskom tenderu taj posao su dobili šabački ZZJZ i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i svi rezultati merenja su javno dostupni.

Nekada je perjanica na našem završnom emiteru vidljivija, što može izazvati zabrinutost građana, ali, vidljivost perjanice ne znači prisustvo nedozvoljenih suspstanci, perjanica je po svom sastanu vodena para, na čiju vidljivost utiču i drugi elementi kao što su vlažnost vazduha, vetar, temperatura. Elixir Zorka kao energent u procesu proizvodnje koristi isključivo prirodni gas, što predstavlja našu dodatnu odgovornost i ekološki najprihvatljivije rešenje – kaže za Podrinske master inženjer tehnologije Ljiljana Stanojević, savetnik generalnog direktora Elixir Group.

Еlixir Zorka – Plato

Svojevremeno su Vaše kolege u emisiji Podrinske specijal govorile o ugradnji demistera. To je bilo, ako se ne varam, u decembru. Kakvi su efekti te mere i šta pokazuju merenja kvaliteta vazduha pomenutih ustanova?

Od sredine decembra, kada smo ugradili demister, koji dodatno utiče na smanjenje emisije gasova, sva merenja pokazuju dodatno sninižene vrednosti, višestruko niže od onih koje su zakonom dozvoljene. Za prečišćavanje gasova u procesu proizvodnje koristi se 7 ispirača (skrubera), 2 baterije ciklona i 7 vrećastih filtera. U završnom emiteru, koji je ujedno i ispirač (skruber), u decembru je dodatno  ugradjen demister. Na gornjem kraju ispirača na posebnom nosaču postavljen je BlueFil® demister debljine oko 152 mm sastavljen od ukupno 8 slojeva mrežaste strukture zaštićenih gornjom i donjom rešetkom – ova  ispuna ostvaruje efikasno odvajanje tečne od gasovite faze i čvrste zadržavajući najfinije čestice, propuštajući u emiter/dimnjak prečišćenu vodenu paru.

Iako je i ranije bila u granicama dozvoljenih vrednosti, posle ove intervencije, vrednosti imisije su značajno smanjene, za pojedine formulacije đubriva čak do 40%. Kada se govori o aerozagađenju, važno je naglasiti da nije bilo prekoračenja  imisije koji bi se mogli dovesti u vezu sa našim radom. Izuzetno retko se može dogoditi kratkotrajno prekoračenje koncentracija, ali i tada u okviru zakonom dozvoljenih granica, a razlog je povremeno zaustavljanje i pokretanje proizvodnje, zbog promene formulacije đubriva ili remonta pogona. Ova odstupanja su veoma mala u odnosu na graničnu vrednost od 3 mikrograma po kubnom metru, tako da su ona predviđena i određena zakonima koji uređuju ovu oblast -kaže naša sagovornica.

Šta se događa sa ranijim najavama o ugradnji dodatnog filtera?

Elixir će, kao što smo i najavili, pored ugrađenog demistera, ugraditi i dodatni predispirač gasova. U toku je izrada projektne dokumentacije, jer se radi o vrlo zahtevnom poduhvatu i vrednoj investiciji. Naravno da pandemija kojoj smo svi izloženi utiče i na dinamiku ovih aktivnosti, ali, nastavljamo sve poslove vezane za ugradnju ovog skrubera. Efekti ugradnje i puštanja u rad predispirača će se ogledati u dodatnom smanjenju vrednosti emisije, kako u redovnom radu fabrike tako i prilikom povremenih zaustavljanja i pokretanja proizvodnje. Treba napomenuti da je ovo najvažnija i najznačajnija aktivnost koja treba da obezbedi najbolji krajnji rezultat i da je ova investicija vredna oko 1,2 miliona evra. Brojni inženjeri u našoj fabrici i sistemu Elixir, zajedno sa angažovanim projektantskim firmama konstantno rade na unapredjenju proizvodnog procesa i unapređenju zaštite životne sredine – zaključuje Stanojević.

 

 

Exit mobile version