Običan čovek kao inspiracija

Izložba fotografija Hadisa Medenčevića

Izložba fotografija „Čovek na istoku“ Hadisa Medenčevića otvorena je u ponedeljak, 21.oktobra, u galeriji Šabačkog pozorišta u okviru manifestacije „Duh Praga“ u Šapcu. Nastala je kao rezultat prijateljstva i saradnje praškog udruženja „Lastavica“ i Scene „Maska“, započete prilikom gostovanja Šapčana u Pragu. Tri godine od svog prvog gostovanja u Šapcu, Medenčević ponovo predstavlja nove predele i ljudske sudbine, fotografskom pričom o razlikama i sličnostima ljudi na istoku, praćenim od Rusije, Kirgistana, Kine, Vijetnama, Kambodže, Hong Konga, Malezije, pa sve do dalekog Japana, Severne i Južne Koreje. Svoje traganje i upoznavanje zabeležio je vlastitim fotografskim stilom, budući da mu fotografija nije profesija, već velika ljubav i želja da zabeleži svet oko sebe. Ipak, kao apsolvent praške Škole kreativne fotografije, za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije korišćene su kao ilustracija knjiga i reporterskih izveštaja.

-To je moje fotografsko putovanje kroz deset zemalja, a moj prvi motiv je traganje za drugim i drugačijim. Svaki umetnik kroz svoje delovanje pokušava nešto da saopšti, za nečim traga. Ja tragam za ljudskom sudbinom, čovekom u kontekstu životnog okruženja, arhitekture, prirode. To me interesuje i to pokušavam da zabeležim fotoaparatom. Fotograf ima neku svoju vizuru, unutrašnje kriterijume i emotivnu predstavu za kojom traga. Kada se poklopi to za čim tragate sa onim što vidite, onda nastaje fotografija. Ponekad je dovoljna samo mala korekcija kompozicije na fotografiji da dobije potpuno drugu emociju. Tražeći to drugo i drugačije, putujući po svetu, čovek shvati da smo u onom ljudskom, iskonskom smislu, svi vrlo slični, ako ne i identični. Običan mali čovek, sa svojim radostima, tugama i čežnjama, otvorio mi je oči, ali i inspirisao me da tražim dalje- naveo je Medenčević.

Otvarajući izložbu, glumac i osnivač Scene „Maska“ Ivan Tomašević, istakao je da mu je čast i zadovoljstvo da pozdravi prijatelje, velike ljude i umetnike iz Praga i omogući im da duh tog grada donesu u Šabac, kao što su i oni doneli šabački tamo.

-Scena „Maska“ već nekoliko godina sarađuje sa Udruženjem „Lastavica“ koje vrlo uspešno radi u Pragu i mislim da ćemo tu saradnju nastaviti i dalje. I u ovom projektu imamo podršku Grada Šapca, kao i za ostale naše predstave i programe. Nadam se da će ta veza između ova dva grada postati još veća i čvršća i da ćemo imati priliku da omogućimo i drugim umetnicima našeg grada da se predstave u svetskom centru kulture- podvukao je Tomašević.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version