Obezbediti detetu zdrav san 

Prizor uspavane bebe u svakome od nas stvara osećaj mira i spokoja.

Ipak, i pored mirne spoljašnosti mozak mališana radi punom parom jer je san glavni gradivni element za mentalno i fizičko zdravlje deteta. Neophodno je detetu obezbediti kvalitetan san kako bi se nesmetano razvijalo u zdravu osobu, a mi ćemo vam u nastavku teksta reći kako to da uradite.

Obucite ih u pidžame skrojene od prirodne tkanine

Odeća skrojena od prirodne tkanine ima brojne benefite za sveobuhvatno zdravlje deteta. 

Jedna od njih je da sprečava noćno znojenje. Prirodne tkanine nežno prianjaju uz kožu i omogućavaju dobru cirkulaciju, što će uticati da beba ima mirniji i duži san.

Danas, sve može da se pronađe na internetu – saveti za vaspitanje deteta se mogu pronaći iz adekvatnih izvora, ženska i muška imena za bebe se biraju i ocenjuju na raznim sajtovima, a odeća se kupuje online, pa tako možete poručiti artikle koji vama odgovaraju bez pomeranja iz udobnosti fotelje. 

Dakle, kvalitet pidžame može pomoći u regulisanju telesne temperature tokom spavanja. 

Zato uzmite u obzir sledeće tkanine:

Pamuk – najpopularnija prirodna tkKako anina

Pamuk je postavio određene standarde u tekstilnoj industriji i postao omiljen među kupcima širom sveta. 

Prozračan je i mekan na dodir, omogućava cirkulaciju vazduha, a prirodni je hipoalergen koji nema tendenciju da iritira kožu. ujedno poboljšavajući kvalitet spavanja.

Osim toga, set posteljine od prirodnog pamuka može trajati gotovo dvostruko duže od bilo koje druge veštačke zamene, pa neće biti potrebno da ga menjate često što će vam uštedeti novac.

Shodno time, želja za kupovinom pamučnih stvari je kako zdravstvene tako i ekonomske prirode.

Svila – najčistija opcija za spavanje

Svila je luksuzni materijal.

Ovaj prirodan materijal nema miris, prozračniji je od pamuka, moćan je termorugalotr i neverovatno je gladak na dodir. 

Svila deluje kao barijera između kože i okoline, pomažući vašem mališanu da se zagreje ili ohladi po potrebi, odnosno da stabilizuje telesnu temperaturu tokom čitave godine.

Osim toga, svila je prirodno antimikrobna i otporna na prljavštinu i plesni, zbog čega predstavlja najčistiju opciju za spavanje – odabirom svile možete sprečiti simptome alergije.

Naposletku, sve se svodi na činjenicu da je termalna regulacija deteta i prostora veoma značajna za kvalitetan sna deteta. 

Podesite temperaturu u sobi tako da ne bude ni pretoplo ni prehladno. Različite stude su utvrdile da je temperatura između 15 i 20 stepeni Celzijusa idealna za dobar san. 

Dakle, bolje da je u prostoriji hladnije nego vruće. 

Napravite rutinu za spavanje

Ustaljena rutina pomoći će vašem detetu da brže zaspi. 

Stručnjaci preporučuju da deca svih uzrasta idu na spavanje i bude se u isto vreme svakoga dana, sa malim razmakom od 30 do 60 minuta. To je zato što biološki ritam koji nudi predvidljivost pomaže u lučenju serotonina, hormona sna, uvek u isto vreme što nam pomaže da zaspimo.

Naš cirkadijski ritam spavanja i buđenja je svojevrsni sat koji neprestano radi. 

Možete navići dete da u određeno vreme, pred spavanje, ide na kupanje, pere zubi i oblači pidžamu. Ovaj ritam će dete uvek asocirati na spavanje i pomoći mu da brže zaspi. 

Čitanje je još jedna aktivnost koja može pomoći vašim mališanima da bolje spavaju. Ovakva rutina stvoriće pozitivne asocijacije kod deteta, i neće doživljavati odlazak na spavanje kao nešto loše, već će se tome i radovati.

U redu je ponekada preskočiti rutinu. 

Takođe, možete nagraditi decu svaki put kada ustanu i legnu u predviđeno vreme spremanjem omiljenog doručka ili neke poslastice.

Udaljite dete od plavog svetla 

Veoma je česta praksa da se deca igraju na telefonu pred spavanje.

Postoji nekoliko razloga zbog čega je to loša ideja.

S obzirom da su dizajnirani da nas zabave i pruže informacije, pametni uređaji stimulišu mozak zbog čega smo aktivniji i budniji. Čak i kratka provera nove poruke može značajno da poremeti san. 

Odlazak na spavanje trebalo bi da bude opuštajuće iskustvo. Surfovanjem na internetu ili igranjem video igrica možemo negativno uticati na ta osećanja, stoga je idealno da vaše mališane udaljite od ekrana barem 1 sat pred spavanje. 

Rutina o kojoj smo govorili u tekstu iznad može da popuni to vreme. 

Pored toga, plavo svetlo koje emituju ekrani pametnih telefona smanjuje nivo melatonina – hormona za kontrolu ciklusa buđenja i spavanja. 

Međutim, šta je plavo svetlo? 

To je veštačka boja koja oponaša dnevno svetlo. Plavo svetlo može da “prevari” mozak u pomisli da je dan i tako poremetiti san. Dakle, izloženost plavoj svetlosti može poremetiti vaš unutrašnji sat zbog kojeg se osećate više energičnim ujutru, a umorno noću kada padne mrak. 

Roditelji takođe trebaju da daju primer odlaganjem tehnologije 1 sat pred spavanje. 

Deca neće možda razumeti zašto je potrebno da igra prestane, neretko će se pobuniti i odlagati trenutak odlaska na počinak, ali važno je razgovarati i objasniti detetu o štetnim efektima plavog svetla na san, kao i na važnost kvalitetnog sna.

Zdrav san postavlja temelje za sveobuhvatno zdravlje organizma, pomaže mozgu da obradi informacije i napravi mesta za nove, što će pomoći mališanima da se razvijaju pravilno i spremni dočekaju novu svakodnevnicu.

https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-sleeping-baby-2111997/

https://www.pexels.com/photo/cute-little-legs-of-anonymous-kid-sleeping-under-blanket-in-bed-3933048/

 

Exit mobile version