Obeležena slava Grada Šapca – Druge Trojice

Duhovski ponedeljakslava Grada Šapca

‍ Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i litijom centralnim ulicama Grad Šabac je obeležio svoju slavu – Duge Trojice.

Na Duhovski ponedeljak, 5. juna 2023. godine, slavu Grada Šapca, Preosvećeni Episkop šabački g. Jerotej načalstvovao je svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

Nakon svete Liturgije, Preosvećeni Episkop Jerotej sa sveštenstvom Eparhije šabačke predvodio je svečanu Slavsku litiju glavnim gradskim ulicama. U Duhovskoj litiji veliki broj vernika je uzeo učešće, a litiju su posebno ukrasili članovi više kulturno-umetničkih društava, pripadnici policije, vojske, učenika Verske nastave i sportista šabačkih klubova.

Ispred Gradske uprave Grada Šapca osveštani su slavski darovi.

‍Po povratku u hramovnu portu, Preosvećeni Vladika je pozdravio verni narod prigodnom besedom. Čestitajući im slavu Grada Šapca, Vladika Jerotej je istakao: „Praznik Trojica je rođendan Crkve Hristove, a u Crkvi se spasavaju svi narodi bez obzira gde žive, kojim jezikom govore, kakva im je boja kože ili kakvih su bioloških ili socijalnih karakteristika. Mi verujemo da svi narodi treba da žive u pravoslavnoj hrišćanskoj veri, u Hristu, da napreduju – ekonomski, socijalno, ali pre svega duhovno – u svojoj kulturi, u svom jeziku, u svom folkloru i u svim drugim svojim osobenostima koje im je dao Bog da bi se razlikovali jedni od drugih i tako raznolikošću obogaćivali, doprinosili lepoti života na zemlji.

‍A ja ću vam, dragi Šapčani, dodati još nešto: da i pojedine oblasti i krajevi treba da razviju svoje običaje, svoju kulturu koja ih odlikuje od drugih oblasti u istom narodu, sve u slavu Božju a na spasenje ljudi. Jer, mi Šapčani, možemo s ponosom danas da osećamo da nema lepših viteških običaja nego što su u našoj, u hajduk Stankovoj i Jankovoj Mačvi, da nema lepših narodnih nošnji, pesama i igara, da nema plemenitijih i junačkijih ljudi, ali i žena od Šapčana i Šapčanki, Poceraca, Mačvana, da nema junačkijeg i mučeničkijeg grada od našeg Šapca. To je zato što smo mi, Mačvani, Šapčani, Pocerci i drugi iz ovog našeg divnog i ljubljenog kraja, u svim vremenima čuvali u srcu Hrista Boga i bili verni Crkvi Njegovoj. I onda kada nije bilo moguće podizati hramove, Crkva je bila u nama, u našim domovima, u seoskim zadrugama, s imenom Božjim smo počinjali dan, Boga pozivali u pomoć na početku svakog posla, s imenom Hristovim odlazili na počinak.“

Prazničnom događaju, evharistijskom i litijskom, pored čelnika Grada Šapca, prisustvovali su i predstavnici privrednih, kulturnih i obrazovnih institucija Grada Šapca.

Izvor: Eparhija šabačka

Exit mobile version