Obeležena 210. godišnjica Boja na Mišaru

U subotu je u Mišaru obeležena 210. godišnjica Boja na Mišaru. Svečanost je počela verskim obredom, parastosom kod Spomenika mišarskim junacima koji je služio episkop šabački Lavrentije sa sveštenstvom.

Obeležavanju 210. godišnjice slavnog boja prisustvovali su i vence položili na spomenik predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Šapca, pripadnici Vojske Srbije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, udruženja građana koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove, vojni predstavnici Rusije, Grčke, SAD, Francuske, Gvineje, Palestine i Tunisa.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti povodom obeležavanja 210. godišnjice Boja na Mišaru, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da Srbija nove mišarske rovove mora kopati za stolovima, u pregovorima.

– Slavimo pobedu, hrabrost, ali i našu umešnost. Nakon svih godina treba da se zapitamo da li smo pobedili i da li možemo ponovo pobediti. Mi u Šapcu mislimo da jesmo i možemo, mišarski šanac treba da se kopa za nekim stolom i mislim da smo za to sposobni i spremni. Zato se okrećemo kulturi koja nam pomaže da bolje sagledamo stvarnost u kojoj živimo. Verujem u Šabac, verujem u Srbiju, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Govoreći o istorijskom značaju Mišaraske bitke, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je poručio da je srpski narod uvek iznad svega cenio slobodu i da nijedna generacija nije dala pogrešan odgovor na pitanje može li se živeti kao neslobodan čovek.

– Srbi su narod koji iznad svega ceni slobodu i ne daje je nikada i nikome. Srpska država je izborila pravo da odlučuje sama o sebi. Sadašnje generacije su pred velikim izazovima. U promenjenom svetu treba pronaći odgovore koji će sačuvati našu nezavisnost ali i omogućiti da se Srbija dalje razvija, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Posle obraćanja gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i predstavnika Vlade Republika Srbije, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, izveden je umetnički program.

Boj na Mišaru, 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji srpskog naroda. Bitku su izvojevali srpski ustanici, predvođeni ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, na čelu sa vrhovnim voždom Karađorđem.

Značaj ove pobede ogledao se u tome što su srpski ustanici, samostalno, bez pomoći stranih sila, ostvarili veliku pobedu nad regularnim osmanskim jedinicama, pritom pokazujući izuzetnu vojno tehničku umešnost gradnjom improvizovanog mišarskog utvrdjenja, što sveukupno jeste činilo korak napred u odnosu na prethodni period ratovanja sa Turcima.

Nakon zvaničnog obeležavanja 210. godišnjice Boja na Mišaru, učesnici ceremonije, među kojima i predstavnici diplomatskog kora, razgledali su muzejsku postavku posvećenu Boju na Mišaru. Vojni atašei ambasada Rusije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država imali su priliku da čuju izlaganje muzejskog kustosa o čuvenoj bici, jednoj od najznačajnijih pobeda u istoriji srpskog naroda.

Članovi Zadužbinskog društva Prvi srpski ustanak Mišar zahvalili su se gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću na pažnji koju posvećuje znamenitom mestu srpske istorije i državnosti, i uručili mu komplet do sada objavljenih deset brojeva Čitanke Mišarskog boja, časopisa koji Društvo izdaje.

Exit mobile version