Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

14311_1733064923647366_5635232463071551841_n

Svetski dan osoba sa autizmom, koji se inače obeležava 2. aprila, u Šapcu je obeležen danas nizom aktivnosti koje su se odvijale ispred Kulturnog centra i na gradskom trgu. Grad Šabac i Služba za lokalna prava i usluge Centra za socijalni rad već drugu godinu zaredom organizuju masovniju manifestaciju ovim povodom.

-Iskoristili smo priliku da na ovaj datum okupimo sva udruženja sa posebnim potrebama i da ovom problemu damo malo veću dimenziju, kako bismo skrenuli pažnju na lica koja imaju probleme u ovom društvu i potražili zajedničko rešenje za njih. Mi smo kao i prošle godine pozvali sve osnovne i srednje škole da podrže ovu manifestaciju, a ove godine su nam se odazvali iz udruženja slepih, gluvih, distrofičara i cerebrale, umetnička udruženja „Kiša“ i neformalna umetnička grupa „Kombinart“- rekla je specijalni pedagog, rukovodilac službe za lokalna prava i usluge Centra za socijalni rad Tanja Mihailović.

Učešćem u nizu kreativnih radionica u pešačkoj zoni najmlađi su se dobro zabavili, a u tome su im pomogli članovi „Kombinarta“ vajarka  Milena Obradović, slikar Dragana Đurđević i Miodrag Samardžić u ulozi umetničkog fotografa. Usledila je zajednička šetnja svih učesnika do gradskog trga u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Obraćajući se prisutnima, Zelenović je istakao da u Šapcu niko neće biti zaboravljen.

-U našem Šapcu niko neće biti zaboravljen i niko ne sme da bude skrajnut. Ja sam zaista srećan što je veliki broj Šapčana došao danas da obeležimo ovaj važan dan. Jedno društvo i njegova ozbiljnost se ceni po tome koliko je spremno da pristojnosti, dostojanstva i kulture obezbedi svojim građanima. Ja zato želim da razvijamo jedan takav pristojan Šabac- naveo je Zelenović.

Direktor Centra za socijalni rad Milan Vasić je podsetio da Grad Šabac zajedno sa Centrom za socijalni rad brine o svim svojim sugrađanima, naročito onima kojima su pomoć i podrška u životu  neophodni.

-To dokazujemo iz dana u dan plasirajući sve usluge koje postoje u gradu Šapcu kao što su dnevni boravak, „Kuća dobre volje“, objekti socijalnog stanovanja, „Kuća na pola puta“. Svaki dan nastojimo da pomognemo tim ljudima da ne budu na marginama života, da žive normalan život i budu uključeni u sve društvene aktivnosti. Želim da se zahvalim svim udruženjima koji učestvuju na ovom skupu, jer samo zajedno možemo stići do boljeg i lagodnijeg života- podvukao je Vasić.

U programu su učestvovali sportski klubovi ŽRK „Medicinar“ i KK „015“ Dnevni borvak, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“, Udruženje distrofičara Mačvanskog okruga, Savez slepih, Društvo za cerebralnu i dečju paralizu, Savez gluvih, OŠ „Nata Jeličić“, orkestar „Tandrčak“ i bend „JuiceSky“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version