Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Pod sloganom „Mnogo je važno da zagrliš snažno“

Šabac se u subotu, 15. februara, našao među 30 gradova širom zemlje u kojima se obeležava Svetski dan dece obolelele od raka, a u organizaciji Nacionalnog udruženja dece obolele od raka (NURDOR). Na Trgu šabačkih žrtava, tačno u 13 sati, najhrabriji borci koji su pobedili opaku bolest pustili su balone u znak podrške svima koji još uvek biju tu bitku.

NURDOR postoji već 16 godina, a osnovali su ga roditelji lečene dece koji su poželeli da pruže kontinuiranu psihosocijalnu podršku deci, navodi Teodora Todorović iz organizacije.

-Presrećna sam i ponosna što NURDOR obeležava ovaj datum i u Šapcu i što  na ovaj dan svi zajedno širimo misiju poboljšanja kvaliteta uslova života i lečenja naših proodica. Slogan kampanje je „Mnogo je važno da zagrliš snažno“ i zahvaljujemo se sugrađanima što su nam se priključili- rekla je Todorovićeva.

Starešina Hrama Svete Trojice, uključenog u organizaciju, Rade Todorović, objasnio je da je  aktuelan projekat izgradnje nove roditeljske kuće u Beogradu, za smeštaj dece i porodica koje se leče.

-Petu godinu zaredom naš hram sa parohijanima, ljudima dobre volje, obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Sem našeg prisustva, skupljamo skroman prilog, kako bismo kupili drugu roditeljsku kuću gde bi deca sa našeg kraja, koja primaju hemoterapije u bolnicama, nakon terapije mogla da budu u tim roditeljskim kućama. Drago mi je što se okupilo mnogo ljudi, pozitivna je atmosfera, šaljemo lepu energiju ka nebu da nas čuju sva deca koja boluju i ona koja, nažalost, nisu uspela da se izbore sa opakom bolešću. Blagodaran sam što nas je NURDOR primio kao partnera i suorganizatora i što možemo da učestvujemo i damo doprinos veličanstvenoj svečanosti- naveo je Todorović.

Podršku je pružio i predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, koji je naglasio da podržava sve aktivnosti NURDOR-a, te da svake godine sa njima obeležava 15. februar.

-Prethodnih godina bili smo u Novom Sadu. Budući da sam ovde stekao velike prijatelje iz Hrama, odlučio sam da ove godine budem sa njima na obeležavanju. Naš doprinos je skroman, dajemo priloge koliko smo u mogućnosti. Mislim da je ova organizacija vrlo važna za našu državu, imamo ljude koji su humani i dobri i od nas će uvek imati podršku, kao i sve slične organizacije- naglasio je Jurić.

Organizaciju obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka podržali su i vrtić „Čigra“, MK „Batana“, MK „Čivija“, ŽRK „Medicinar“, „Karitas“, Humano srce grada Šapca, Dom zdravlja Šabac i sekcija fudbalskih veterana Letnjikovac.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version