Obeležen Svetski dan borbe protiv side

Zavod  za javno zdravlje Šabac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Asocijacijom „Duga“ i ove godine organizovao je dobrovoljno, poverljivo i anonimno testiranje u sredu u pešačkoj zoni ispred stare Robne kuće, u periodu od 12 do 14 sati. Na ovaj način obeležen je 1. decembar, Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. U popodnevnim satima akcija je sprovedena i u opštini Bogatić.

-Tokom ove godine imamo jednog novootkrivenog pacijenta u Šapcu koji je HIV pozitivan, nosilac virusa, a kada pogledamo sve kumulativne podatke od početka, od prvog registrovanog pacijenta na teritoriji okruga 1988. godine, imamo ukupno registrovanog 51 pacijenta i odnos muškog prema ženskom polu je 4 prema 1, što znači da je četiri puta više muškaraca obolelo u odnosu na žene- rekla je prim. magistar dr Violeta Rakić.

Ona je dodala da je prema šestomesečnom izveštaju za 2016. godinu među 73 novodijagnostikovane osobe inficirane HIV-om, na nivou cele Srbije, odnos muškog prema ženskom polu 11 prema 1 (67 muškaraca i 6 žena).

Sredstva za testiranje su donacija farmaceutske kuće „Glaxo Smith Kline“. Sem ovih aktivnosti, u Zavodu za javno zdravlje postoji mogućnost dobrovoljnog i poverljivog testiranja svake srede od 7.30 do 13 sati tokom cele godine. U sklopu preventivnih aktivnosti, Zavod za javno zdravlje prošle godine je bio uključen u Evropsko obeležavanje nedelje borbe protiv HIV/ AIDS-a.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ od 1985. do kraja juna 2016. godine u Srbiji je registrovano 3.389 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1.810 osoba obolelo od AIDS-a, dok su 1.194 HIV pozitivne osobe umrle, tako da je krajem juna 2016. godine 2.195 osoba živelo a HIV-om u Srbiji.

D.Dimitrijević

Exit mobile version