Obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine grada Šapca

Povodom Dana sećanja na branioce otadžbine grada Šapca stradale u ratovima od 1990. godine, gradonačelnik Nebojša Zelenović organizovao je u petak prijem u Gradskoj kući za udruženje njihovih porodica. Tom prilikom, najavljeno je da će na sledećoj Skupštini grada jedna od tačaka dnevnog reda biti predlog odluke o postavljanju spomen obeležja, kako bi se čuvalo sećanje na ljude koji su svoj život dali za otadžbinu.

Obraćajući se članovima udruženja, Zelenović je naglasio da u Šapcu niko neće biti zaboravljen. -Jako nam je važno da uspostavimo dobru komunikaciju sa svim udruženjima i porodicama palih boraca. Njihovi članovi porodica su podneli najveću žrtvu za svoju državu, a mi kao grad ćemo se potruditi da čuvamo sećanje na njih. Na narednoj Skupštini grada biće predložena odluka o postavljanju spomen obeležja i nastojaćemo da u budućnosti unapredimo saradnju sa porodicama i da 24. mart i u narednim godinama bude obeležen kako dolikuje- naveo je Zelenović.

Potpredsednik Udruženja porodica palih boraca ratova od 1990. grada Šapca Miloš Milenković govorio je o radu te organizacije i istakao da je želja svih članova da se u gradu podigne spomen obeležje.

-Danas je dan kad se prisećamo, žalimo i odajemo počast poginulim Šapčanima. Sve porodice su ujedinjene u želji da izgradimo spomenik. To je naša obaveza, kako ne bi imena, lica i dela naših boraca otišla u zaborav i verujem da smo na dobrom putu da je realizujemo u saradnji sa Gradom- rekao je Milenković i dodao da su kao organizacija spremni da baziraju aktivnosti na izradi kvalitetne baze podataka o palim borcima, kao i socijalnih karti članova porodica palih boraca.

Anka Moravčević prisetila se kobne ’92 godine, kada je na ratištu u Bosni poginuo njen sin Dragomir  star 32 godine.

-Moj sin je bio dobrovoljac, a na ratište je otišao tako što je slagao mene i brata da ide da vozi kamion. Otišao je i nije se više vratio. Poginuo je ’92 godine, na Preobraženje, u Bosni, u Karakaju- rekla je ona.

Nakon prijema u Gradskoj kući, obeležavanje Dana sećanja nastavljeno je molebanom za poginule borce, a zatim su položeni venci u Spomen sobi u kasarni „Cerski junaci“, koja jedina čuva sećanje na pale borce grada Šapca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version