Obaranje perjanice uzrokovano nepovoljnim meteorološkim uslovima, proizvodnja privremeno zaustavljena

Saopštenje Elixir Zorka

Elixir Zorka je tokom nedavnog remonta uspešno ugradila skruber i obavila podizanje visine završnog emitera, sa ciljem unapređenja tehnološkog procesa i smanjenja intenziteta perjanice. Merenja na kontinualnom meraču pokazuju višestruko niže vrednosti, što potvrđuje funkcionalnost ugrađene opreme.

Zbog izuzetno nepovoljnih meteoroloških uslova, veoma visoke temperature i izostanka vetra, prvih dana rada, kao i prošle noći, dolazilo je do „spuštanja“ perjanice, što se objašnjava temperaturnom inverzijom. Ova pojava utvrđena je analizom sondažnih merenja na stanici Beograd Košutnjak i podrazumeva sporije hlađenja vazduha, najpre u slojevima najbližim Zemlji, čime se stvara prepreka za cirkulaciju vazduha u višim sferama, a samim tim i nemogućnost podizanja perjanice. Noćas, kao i prethodnih dana u sličnim uslovima, proizvodnja je zaustavljena, iako nije dolazilo do prekoračenja vrednosti zagađujućih materija. I ubuduće ćemo pratiti meteorološke uslove i pravovremeno reagovati na adekvatan način.

U cilju daljeg unapređenja kvaliteta vazduha u gradu, otvoreni smo za dijalog, transparentni u radu i dostupni za sve relevantne podatke. U skladu sa tim, podržavamo inicijative za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha u gradu. Smatramo da je u ovom poslu izuzetno važna uloga svih aktera – nadležnih institucija, lokalne zajednice, udruženja i aktivista, predstavnika struke i privrede, zbog čega sve i na ovaj način otvoreno pozivamo na dijalog i zajednički rad u cilju pronalaska najboljih rešenja.

Šabac, 04. avgust 2021.

Exit mobile version