O skulpturi „srpska majka“,  i značaju mecena, tj pokrovitelja umetnosti za kulturu, samosvest, dostijanstvo i sveopšti napredak društva

Skulptura koja je inspirisana fotografijom „Majka sa Kozare“ koja je kao arhivski zapis ostala simbol stradanja Srba Kozare i Potkozarja u 2. Svetskom ratu. Ali ova skulptura je i spomen i zahvalnica svi srpskim majkama, koje su i razlog što smo danas ovde, tim čuvarima porodice, roda, nastavka naroda, kako i u miru tako i u teškim ratnim vremenima. Vrlo često su majke ostajale same, bez supruga, i same su podizale nove generacije mladih Srba. Mnogi od nas ne bi bili tu da su nam pretkinje bile malo manji borci. Ali one su u stopu, i korak dalje išle od naših hrabrih heroja koji su ostavljali život za slobodu i budućnost zemlje i naroda.

Što se tiče značaja mecena i njihove ideje, to je očigledno, umetnik ne može da pored svoje lične egzistencije podiže i stvara spomenike i dela. Za to je potreban mecena, patriota na delu. Jer umetnost koju stvaramo sada ostaje kao stub dalje gradnje društva novim pokolenjima. Društva u kojem će moral, ideali porodice i zdrave sredine biti temelj. Gde će ljudsko dostojanstvo i poštenje, stvarati uslove za bolju budućnost. Jer od pamtiveka je bilo da gde je umetnost, tu je i civilizacija, uređenje i napredak.

Bojan Grujić, akademski vajar i profesor likovne kulture iz Ljubovije

Exit mobile version