Novo rukovodstvo i dva julska putovanja

U Mariđevića jaruzi

ODRŽANA ŠESTA IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA PRIJATELjA HILANDARA

Redovna godišnja skupština šabačkog Društva prijatelja Hilandara, koja nije održana zbog januarske zabrane okupljanja i korona mera, poklopila se sa šestom izbornom koja je – iz istog razloga – kasnila dve nedelje. Obe su održane 14. juna, u prisustvu redukovanog ali dovoljnog broja članova. U svečanoj sali Šabačke gimnazije skup je počeo Svetosavskom himnom, nakon koje je predsednik Društva Veroljub Ilić podneo izveštaj o radu i finansijskom poslovanju u proteklih godinu i po dana.

Pandemija korona virusa, proglašena 15. marta 2020, znatno je uticala na smanjenje svih aktivnosti Društva prijatelja Hilandara. Godišnji plan, prvi put od osnivanja, nije realizovan i umesto osam hodočasih putovanja ostvarena su samo dva. Prošlog juna, u predahu između epidemioloških talasa, šabački Hilandarci posetili su Vršac i manastir Mesić, a u oktobru su bili u Aranđelovcu, Orašcu i na Oplencu. Zbog zatvorenih granica, takođe prvi put, u inostranstvo nije se putovalo pa ni na Hilandar. Osim Grčke i Svete gore, inače, u toku 20 godina postojanja Društva šabački Hilandarci posetili su 12 zemalja: Mađarsku, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Italiju, Austriju, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Češku, Slovačku, Republiku Srpsku.

U manastiru „Mesić“

Korona ograničenja uticala su i da broj uplaćenih članarina bude za gotovo 40 odsto manji nego ranije, 126 umesto više od dvesta. Zbog zatvorenih granica primljeno je i znatno manje donacija pa je i prihod u proteklih godinu i po dana bitno smanjen. Pandemija se odrazila i na Milosrdnu ambulantu „Sveti Luka“, koja pod krovom Druge zdravstvene ambulante uopšte nije radila i Šapčani nisu mogli da dobiju lekarski pregled i pomoć. Najvažniji cilj ipak je ostvaren, iako u smanjenom obimu, jer je manastiru Hilandaru uplaćena pomoć u iznosu od 50.000 dinara. U okviru prošlogodišnjih aktivnosti obeležena je i slava Ambulante milosrđa, ali, onako kako su epidemijske mere zahtevale.

Društvo prijatelja Hilandara u Šapcu dve decenije je u humanoj misiji. Osnovano je 31. maja 2001. godine, da bi negovalo duhovne i kulturne vrednosti svetogorskih manastira a posebno srpskog Bjel Vilindara. Korona virus, međutim, znatno je uticao i na obeležavanje dvadesetogodišnjice njegovog postjanja i rada. Zbog otežanih okolnosti u pandemiji odustao se od planirane svečane akademije, na kojoj bi bili predstavljeni rezultati dvodecenijskog trajanja. A to neprofitno udruženje zaista bi imalo čime da se pohvali. Navodimo samo najvažnije: tokom proteklog vremena okupilo je gotovo hiljadu Šapčana i izvelo 116 hodočasnih putovanja i 14 hodočašća na Svetu goru, za obnovu srpske lavre koja je 2004. postradala u požaru priložilo je 800.000 dinara, a u jedinstvenoj Ambulanti milosrđa „Sveti Luka“ obavljeno je 20.000 pregleda i socijalno ugroženim pacijentima besplatno su dati lekovi vredni više stotina hiljada dinara!

Šapčani u crkvi na Oplencu

Putovanja su posebno važna aktivnost Društva prijatelja Hilandara, a u znaku dvadesetogodišice postojanja u galeriji Narodnog muzeja u Šapcu priređena je izložba fotografija „Putevima vere u Boga i Srpstva“. Postavka je obuhvatila fotose, koje su tokom brojnih hodočašća snimili Ljiljana Mišković, Radojka Perić i Janko Novaković. Zainteresovani su mogli da ih vide od 27. maja do 10. juna. Autor izložbe i predsednik Društva Veroljub Ilić, na izbornoj Skupštini govorio je i o obeležavanju jubileja i pored ostaloj rekao:

– U skladu sa dogovorima na dve telefonske sednice i na sastanku, koji je zbog pandemije održan u bašti zamenice predsednika Ljilje Mišković, obeležavanje 20 godina rada počelo je izložbom fotografija koja je naišla na topao prijem ne samo naših članova nego i sugrađana. Slobodno možemo da kažemo da je Društvo imalo šta da pokaže i da je približilo vrednosti Svete gore i manastira Hilandara, pokazalo je kakvim nasleđem raspolaže Srbija, istovremeno skrećući pažnju na potrebu daljeg negovanja i očuvanja naše tradicije i istorije. Kako je cela ova godina u znaku dve decenije rada našeg Društva, najavljujem i knjigu o hodočasnim putovanjima čije izdavanje očekujemo uskoro.

Budući da je zbog korona – zabrana istekao mandat devetočlanom Upravnom i tročlanom Nadzornom odboru šabačkog Društva prijatelja Hilandara, na izbornoj Skupštini uspostavljen je kontinuitet rada i postojanja. Reizabrani su predsednik Veroljub Ilić i članovi, Ljiljana Mišković, Rada Perić, Toma Vrhovac i Đorđe Geratović. Zbog upokojenja je razrešen protojerej stavrofor Vladimir Vlada Stanimirović, a Janko Novaković, Zoran Matić i Lepa Lukić na lični zahtev. Na njihova mesta izabrani su otac Miloš Petrović, Dragan Mirković, Spomenka Starčević i Živana Vojinović. U Nadzorni odbor, nakon razrešenja starih članova, birani su: Dragan Gajić Erčić, Nada Janković i Ljiljana Stefanović Lazarević.

S posebnim pijetetom na Skupštini su pomeniti svi članovi upokojeni u prethodnih godinu i po dana. Osim proti Vladi Stanimiroviću i Julijani Petrović, doktorki u Ambulante milosrđa „Sveti luka“, pošta je tada odata Miši Kovaču, Gradimiru Popoviću, Zlati Druljin i Ratki Malić.

Zaslužnima za rad Društva dodeljene su zahvalnice, i to, Milanu Širgiću i Naronom muzeju u Šapcu.

Gromoglasno je pozdravljena i odluka da se u julu organizuju dva hodočasna putovanja, jer su se posle gotovo godinu i po dana korona-zabrana svi zaželeli da negde odu. Desetog jula šabački Hilandarci putovaće na Frušku goru, u Kać, Vrdnik, Novo Hopovo i manastir Vaznesenja Gospodnjeg Kovilj, a poslednjeg julskog dana u Republiku Srpsku – u manastir Tavna, Bijeljinu (hram Vasilija Ostroškog i crkvu svete Petke, i etno-selo Stanišići. Odlučeno je i da Ambulanta milosrđa nastavi da radi u II zdravstvenoj ambulanti, i da se u istom prostoru – i dalje – članarine primaju svakog ponedeljka i četvrtka od 10 do 12 sati.

Ž.V.

Exit mobile version