Novinari sami snose krivicu

Sunovrat medija u Srbiji

Sve ovo, loše, što se događa na medijskoj sceni Srbije posledica je loše procene trenutne situacije, pogrešnog činjenja ili ne činjenja ili pak trenutnih ličnih, ili grupnih, interesa pojedinih medijskih kuća i novinara. Sve ovo što se danas sa novinarskom profesijom i novinarima događa strašno me potseća na koncentacione logore za vreme Drugog svetskog rata. Danas u medijskom logoru Srbije imamo elektronske medije, pisane medije, portale… a onda su bili: komunisti, Srbi, Romi, Jevreji… i svi isto mislimo – neće nas, preživećemo. Ni činjenica da se svakodnevno poneka Redakcija ugasi, da se broj novinara koji mogu normalno da žive smanjuje velikom brzinom ne navodi nas na pomisao da smo baš mi sledeći spremni za „odstrel“ i da moramo pod hitno da se ujedinimo i „pokažemo zube“.

Zakon o projektnom finansiranju medija samo je još više doprineo urušavanju novinarske profesije i propasti medijskih kuća. Puno novca i „laka“ zarada doprineli su pojavljivanju novih medijskih kuća čiji su vlasnici: kafedžije, popovi, moleri i kojekakva druga bratija. Preduzeća koja postoje koliko i vreme trajanja projekta a onda menjaju vlasnika, ime, adresu ili se potpuno gase. Njih osnivaju ljudi bliski vlasti, nemaju, uglavno, nikakve veze sa novinarstvom i služe da, što je više moguće, pokupe pare „neposlušnim“ ili „slobodomislećim“ medijima i da ih na taj način ugase.

Dobar primer za to je i izvesni portal Mačva Sky Info.

U Rakovici izvesna Marija Sverčkova, Ruskinja, sa prebivalištem na Vračaru osnovala je u novembru 2016. privredno društvo sa ograničenom odgovornošću VILLA BU u Rakovici. Osnivački ulog ove vrle medijske kuće, registrovane za veb portale, iznosi 100,00 (sto) dinara. Direktor je izvesni Nebojša Vasić iz Rakovice. E sad, verovatno se svi pitate kakav je interes jedne Ruskinje da u Beogradu osnuje medijsko preduzeće čiji će direktor biti neki Srbin i da iz Beograda medijski pokriva teritoriju Mačve. Koju realno i ne poznaje. Međutim, ako pogledate koliko su para dobili, što javno – što tajno, od opština sa teritorije Mačvanskog okruga sve će vam biti jasno. Svoju odanos vladajućoj stranci debelo su naplatili. U stvari cilj ovog portala i nije da informiše već da, od medija koji godinama postoje u Mačvanskom okrugu, uzme što više novca i da ih na taj način zatvori. Sjajno smišljeno. Ali imaju oni i drugu ulogu – meta su im „Podrinske“. Rak rana šabačkih naprednjaka. Zato i ne čudi što se na ovom portalu više pažnje posvećuje „Podrinskim“ nego stvarnim informacijama za koje su dobili velike pare. Svaku informaciju koju „Podrinske“ objave ove, drage nam kolege, demantuju da bi taj demanti posle izvesnog vremena, obično sutradan, povukli. Kako to izgleda možete se uverti i iz sledećeg primera:

PODRINSKE SAME SEBI SKOČILE U USTA:

Spekulisali o novom direktoru bolnice u Šapcu i sve promašili

Prethodnih dana je u Šapcu goruća tema bila imenovanje novog direktora Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“. Dok je naš portal Mačva Sky Info još prošle nedelje, 4. oktobra, prvi objavio tačnu informaciju da će novi vršilac dužnosti direktora bolnice biti dr Slobodan Popović, drugi lokalni mediji su se bavili neproverenim i malicioznim spekulacijama.

Konkretno, Podrinske su u utorak 3. oktobra objavile vest da je „Ministar Lončar prekinuo sve kalkulacije oko izbora direktora i odlučio da dr Zora Nikolić, do daljnjeg, obavlja ovu dužnost“.

Danas su, pak, sami sebe demantovali i objavili dijametralno suprotnu informaciju od pomenute.

Danas im je dosta bolje išlo nego pre nekoliko dana, pa su „pogodili“ kada su objavili da je novi vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice dr Slobodan Popović, kao što je naš portal objavio.

Da biste bili pravovoremeno i tačno informisani, čitajte portal Mačva Sky Info i ne nasedajte na politički insipirsane medijske spekulacije.

(Mačva Sky Info)

U logoru Jasenovac, 1945. godine, grupa od 600 stotina logoraša izvršila je proboj. U neravnopravnoj borbi sa naoružanim neprijateljem spaslo se nešto oko 100 logoraša. Da to nisu uradili svi bi bili streljani. Zahvaljujući tom odvažnom činu stvoreno je 100 novih porodica… Koliko bi, danas, bilo porodica da su se logoraši ranije pobunili?

Vreme je da se i novinari u medijskom logoru Srbije ujedine i pobune. Ako to uradimo na vreme možda neko i ostane.

U suprotnom, ako se budemo nadali da će nas poštedeti “jer bićemo dobri – majke mi” nema nam pomoći. Samo je pitanje dana kada ćemo doći na red. Zato umesto nebuloznih saopšenja i zahteva koje niko ne gleda, molbi i moljakanja pokažimo da možemo da se udružimo i da imamo veliko oružje – britko pero.

Ne toliko zbog nas, već zbog professije i čestitih novinara koji će posle nas doći. A i da jajare ne pobede. Razmislite malo o tome.

Ivan Kovačević

Exit mobile version