NOVINARI NE KLEČE

Šabački novinari, su se, večeras, 25.01.2016. godine u 19 časova ispred stare robne kuće, po drugi put, priključili protestu novinara iz, oko, 14 gradova Srbije, okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“. Cilj okupljanja je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

Prvi protest novinara održan 7. decembra 2015. sa osnovnim zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je prostačkom izjavom upućenoj koleginici Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju.

Zahtevi novinara su se u međuvremenu namnožili. Oni traže od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe a od Tužilaštva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

Novinari zahtevaju da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili kolegama u Pančevu.

Oni, takođe, pozivaju ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad.

Exit mobile version