Novi rediteljski koncept koncertne prezentacije umetnosti narodne igre, pesme i muzike

Koncert Ansambla „Kolo“ u Šabačkom pozorištu 17. maja

Prolećno izdanje turneje „Četiri godišnja doba“ Ansambl narodnih pesama i igara Srbije „Kolo“ počeće koncertom u Šabačkom pozorištu 17. maja. Šabačka publika je i prošle godine mogla da uživa u njihovom nastupu, a ovog puta imaće priliku da vidi drugačiji program. Karte za koncert se mogu kupiti u prostorijama suorganizatora, Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“.

Foto: Jelena Janković

Pun doživljaj za šabačku publiku

-Šabačka publika je izuzetno zahtevna, oni znaju šta gledaju, poznaju ovu umetnost i imaju priliku, pogotovo preko „Abraševića“, da budu dobro upućeni u ono što ta umetnost nudi. Ovog puta ćemo da predstavimo upravo ono što prethodni put nismo, tako da će publika moći da vidi igre iz Zapadne Srbije, Prizrena, Istočne Hercegovine, Crnorečje, Vlaške itd. Za kraj smo ostavili Vranje, koje nam se u ovom programu namentulo za veliko finale, uz još neku pesmu i orkestarske numere. Zajedno sa video najavama sa poznatim glumcima koje će publika imati priliku da vidi i čuje nešto o tim koreografijama napravićemo pravi i dobar miks- kaže direktor Ansambla narodnih pesama i igara Srbije Vladimir Dekić za „Podrinske“.

„Abrašević“ doprineo kvalitetu publike

Negovanje ove umetnosti na amaterskom nivou poslednjih godina, od kad sam otišao iz amaterizma 2000. godine se, nažalost, mnogo urušio. Zato mi na bilo koji način želimo  zaista da pomognemo, na prvom mestu time što postavljamo neke nove standarde, a onda se to preliva i na amaterizam, koji mora da postavi sebi visoke standarde izvođački i organizaciono. Znam da su teška vremena i da nije lako da umetnost na amaterskom nivou opstane, ali bilo kakva vrsta odustajanja upravo urušava ono što jeste suština naše tradicije, a to je prenošenje s kolena na koleno. Ta ljubav prema tradiciji i da ih nečemu naučimo, to je naš mali doprinos. Ovo gostovanje gde publici možemo da ponudimo priliku da vidi kako se to izvodi na profesionalnom nivou ne znači da treba da se poredimo, jer to je naš  svakodnevni posao, a amaterizam se neguje na drugom nivou. Neizostavno je, međutim, da profesionalni ansambli, ne samo kod nas, crpe svoju snagu, igračku, muzičku i pevačku, najvećim delom iz amaterizma. To je izuzetno važno i siguran sam da je između ostalih i „Abrašević“ apsolutno doprineo da šabačka publika zna, prepoznaje, neguje i prati naš rad i siguran sam da će ispuniti pozorište kad budemo došli. 

 

Foto: Jelena Janković

Nacionalni ansambl je prošle godine u dva navrata napravio vezane koncerte, turneje koje su dobrom organizacijom privukle veliku pažnju medija i publike. Zimski deo turneje podeljene u četiri segmenta obuhvatio je južnu, a prolećni će Zapadnu Srbiju. Turneju prolećnog izdanja „Četiri godišnja doba“ počinju u Šapcu vrlo zanimljivim i specifično pravljenim programom upravo za taj deo Srbije. Posetiće Bogatić, u kome će prvi put nastupiti 18.maja, pa Valjevo, Mionicu, Gornji Milanovac i Lazarevac.

-Uvek vodimo računa o tome sa kojim programom smo prethodni put bili u nekom mestu, a, s druge strane, o tome da publiku povedemo na malo putovanje kroz zemlju i region. Važno nam je da pored igračkog, koreografskog dela, uvek imamo i pevački, odnosno instrumentalni, jer smo ansambl koji neguje pesmu, igru i muziku, da predstavimo ono što baštinimo na relativno malom geografskom prostoru. Publika je prošle godine u Šapcu već imala priliku da vidi naš novi rediteljski koncept koncertne prezentacije umetnosti narodne igre pesme i muzike. On podrazumeva umrežavanje sa drugim umetnostima i publici, primenom savremenih tehnoloških sredstava, ali i drugih umetnosti, dramske, filmske, predstavlja ovu umetnost i objašnjava im na pravi način ono što gledaju. Na tom konceptu insistiramo, bez obzira na to da li igramo u zemlji ili inostranstvu. Važno nam je da u adekvatnim uslovima naših domaćina uz dodatan napor publici pružimo pravi doživljaj, uz savremen dizajn svetla, tona, upotrebu video najava. Želja nam ja da umrežavanjem raznih umetnosti damo na specifičnoj težini naše- objašnjava direktor „Kola“.

Foto: Jelena Janković

Specifičan produkcioni pristup programu vraća stari sjaj

Smatra da je prethodnih godina umetnost koju predstavljaju bila degradirana i stavljana na mesta gde ne pripada, a specifičan produkcioni pristup programu vraća joj stari sjaj. Kreativni tim sastavljen od reditelja, grafičkog dizajnera, fotografa Jelene Janković, na čelu sa upravom i uz tehničku podršku, nastoji da u prvi plan stavi sjajne umetnike. Nije lako održavati pažnju publike na nečemu što je autentično, izvorno, pogotovo u vreme kada je pažnja potencijalnih gledalaca kratkog veka i kada su „zasuti“ različitim sadržajima sa svih strana.

Podrška manjim sredinama

Apsolutno smo zadovoljni odnosom resornog ministarstva i Vlade od 2015. godine. Do danas smo mi jedina institucija koja dobija povećanje budžeta iz godine u godinu, što nam zaista uliva poverenje da se rezultati vide, da su sredstva koja nam se odobravaju opravdana i nama samo to daje snagu i hrabrost da idemo dalje i više da nudimo. Nije lako i mi smo svesni situacije u kojoj se nalaze, pogotovo na lokalu. Upravo iz tog razloga u budžetu predviđamo sredstva kojima dotiramo turneje kao što su ove. Kada god neko na lokalu poželi da nas dovede, bez budžeta i dotacija na taj način ne bismo mogli da ponudimo program Šapcu, Bogatiću ili bilo kom drugom gradu u koji idemo. Upravo iz tog razloga, jer mi živimo od budžeta, a budžet se puni od poreza svih građana ove zemlje, imamo i obavezu da to  organizujemo i na taj način pravdamo te dotacije, jer su to sredstva koja su i građani Šapca na neki način dali i iz tog razloga mi dolazimo u punom sastavu i umetničkom kapacitetu, uvek sa dodatnom tehnikom koji na lokalu ljudi nemaju. Želimo da taj doživljaj bude pravi, a ne bi mogao da nije bilo gledalaca koji su na neki način učestvovali u tom budžetu koji mi dobijamo. Nije lako organizovati takve turneje, ali kad imate volje i sredstva, onda nije teško. Dešava se da na lokalu nemamo dovoljno interesovanja za organizaciju, da mediji, za razliku od Šapca, ne isprate naš dolazak, ali se i to polako menja, jer radimo na odnosu sa medijima i otvoreni smo da na pravi način predstavimo ono što radimo.

Foto: Jelena Janković

-To je pitanje koje smo mi sebi postavili kada sam došao na čelo ansambla „Kolo“ 2015. godine- na koji način predstaviti umetnost koja je manje- više poznata svima. Umetnost koju već 71 godinu negujemo, te koreografije neko je nekad gledao ili bar na Jutjubu, poznate su ili nisu, a s druge strane, bio je izazov kako da zadržimo pažnju publici koja sada nema strpljenja, pa na telefonu posle 30 sekundi već traži sledeću vest. Pošto sam imao dugogodišnje iskustvo u Grčkoj, shvatio sam da ni tada nisam mnogo znao o tome šta igram, na koji način pevam ili bilo šta drugo. Stavio sam se u poziciju običnog gledaoca koji možda ne zna dovoljno o tome da na pravi način pogleda koreografiju i shvati je. Iz toga smo krenuli, sa sjajnom spisateljicom Olgom Dimitrijević i rediteljem Nikolom Ljucom, koji su pristupili tim koreografijama, video najavama iz različitih uglova- kostima, regije, stila, koreografa, autora, nekih duhovitih momenata, tako da smo došli do koncepta da publici ponudimo novo saznanje, iskustvo koje kratko traje pred koreografiju, a onda tu koreografiju predstavljamo u savremenom dizajnu svetla, da oni to vide na drugačiji način nego do sada i da čuju adekvatno, pravilno, profesionalno ozvučen orkestar na sceni- podvlači Dekić.

Foto: Jelena Janković

U poslednjih godinu i po dana mnogo je uloženo u pevačku edukaciju, vežbanje i usavršavanje, te je ansambl, pored dokazanog igračkog, dobio i pun pevački kvalitet na visokom nivou.

-To je, čini mi se, recept za uspeh koji funkcioniše- ponuditi publici nešto novo, s druge strane ne odustajati od onog što jeste srž, osluškivati potrebe savremenog gledaoca i, što je  najvažnije, ne odstupati od visokih umetničkih standarda. Zato se stalno usavršavamo, vežbamo, radimo i preispitujemo i onda je publika zadovoljna. Oni to racionalno možda ne znaju i ne treba ni da znaju, ali sigurno sa utiskom koji je kompletniji u odnosu na prethodno iskustvo izlaze zadovoljni i to je ono što meni i ansamblu zaista daje snagu, pozitivni komentari, pogotovo na društvenim mrežama. Mi smo vrlo aktivni na našim društvenim mrežama, jer smo ih prepoznali, ne kao kanal jednosmernog informisanja, već komunikacije, mogućnost da dobijemo i povratnu informaciju, utiske koji nisu nužno od nekih profesionalaca, nego upravo do obične publike koja je nama i najvažnija i njihovi komentari ukazuju na to da se trud, rad i sve što smo uložili na kraju vidi- zaključuje direktor „Kola“.

Dragana Dimitrijević

Foto: Jelena Janković

Foto: Jelena Janković

 

 

 

Exit mobile version