Novac u budžetu spreman, čeka se odgovor menadžmenta

Gradonačelnik uputio drugo pismo upravi Opšte bolnice Šabac

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio je u četvrtak drugo pismo upravi Opšte bolnice Šabac u kom traži da definiše svoje potrebe, budući da je iz budžeta grada opredeljen novac za tu zdravstvenu ustanovu- 60 miliona dinara za nabavku medicinske opreme i još 30 miliona dinara za projekat rekonstrukcije.

Prvo pismo poslato je u januaru, nakon čega je stigao odgovor menadžmenta da će u najkraćem roku nadležne službe bolnice definisati stav i mišljenje o inicijativi da se sredstva opredele za kupovinu skenera.

-Nakon prethodnog pisma koje smo uputili dobili smo odgovor da će u najkraćem roku savet bolnice doneti odluku o tome kako treba da izgleda taj skener i šta su uslovi da bi mogli da se naprave parametri za javnu nabavku. Međutim, dva meseca ništa se ne dešava i zbog toga danas pišemo drugo pismo i tražimo da se definiše šta to treba bolnici. Ako hoće skener, neka to kažu i daju parametre da se javna nabavka raspiše. Ako neće skener, neka kažu da neće i definišu šta žele- magnetnu rezonancu, angio salu ili sve drugo što može da se kupi za 60 miliona dinara. To nisu male pare- rekao je Zelenović.

Nabavka HPV vakcina u skladu sa Zakonom

Gradonačelnik je rekao da je ponosan što je javnost u Srbiji, a posebno stručna, podržala  odluku o nabavci HPV vakcina. Za tu namenu u prvom krugu opredeljeno je pet miliona dinara iz gradskog budžeta. Nakon organizovane edukacije, biće obavljene sve procedure da bi se pristupilo imunizaciji u skladu sa propisima.

-Posle jučerašnje odluke da HPV vakcina bude besplatna u našem gradu za sve građane Šapca koji to žele, pojavile su se neke informacije da ne možemo mi kao grad da donosimo takve odluke. Grad Šabac je doneo zakonitu odluku na osnovu uvažavanja preporuke Saveta za zdravlje grada Šapca koji se o tome izjasnio na prethodnim sednicama. Mi smo prvi u Srbiji koji ćemo to raditi, ali ne dok prethodno struka ne bude s tim upoznata i uključena u sve. Član 14 Zakona o javnom zdravlju kaže da lokalna samouprava ima pravo da formuliše okvir i propiše pravila. Biće usvojen pravilnik na Savetu za zdravlje koji definiše na koji način se sprovodi imunizacija, koje će nadležne institucije u to biti uključene. Ponosan sam što je srpska javnost, i ljudi iz struke, pozdravila sa oduševljenjem odluku Skupštine grada Šapca- podvukao je Zelenović.

Član Gradskog veća grada Šapca Doktor Milutin Ikodinović istakao je da se nada da će kroz dobru saradnju sa menadžmentom bolnice moći da se definiše okvir nabavke i njena realizacija.

-Odluka Grada je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o imunizaciji. Aktivna imunizacija koja će se sprovesti pripada kategoriji preporučene, ne obavezne. HPV virus je povezan sa 99,7 odsto slučajeva raka grlića materice. Opseg imunizacije preporučen je devojčicama i dečacima od devete godine- objasnio je Ikodinović.

 

Pored tog novca, u budžetu grada od 2018. godine rezervisano je 30 miliona dinara za projekat rekonstrukcije bolnice.

-Taj novac je rezervisan u budžetu celu 2018, 2019. i u 2020. godini. Između Grada Šapca i Opšte bolnice je potpisan Sporazum u kom piše da je Opšta bolnica dužna da definiše projektni zadatak za sve zdravstvene i tehničke parametre za funkcionisanje bolnice. I ništa se ne dešava tri godine, a pare nam stoje u budžetu. Sada sam dobio informaciju da će taj projekat da košta mnogo više nego što je prvobitno predviđeno i počinjem da sumnjam. Ja sam za to da se nabavka raspiše odmah, da se sprovede tender i da vidimo koliko košta projektovanje. Ne mogu da verujem da može da košta više od 10 evra po kvadratu, a sad kažu da će da košta i 25, 30 evra- naveo je gradonačelnik Šapca.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version