Nova automatska merna stanica za merenje kvaliteta vazduha u Šapcu

U Gradskoj upravi grada Šapca, u ponedeljak, održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić saopštio javnosti vest da će u narednom periodu Zavod za javno zdravlje Šabac na korišćenje i vlasništvo dobiti automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u gradu Šapcu koja je neophodna za zdraviji i čistiji Šabac, realizacija ovog projekta planirana je u narednih nekoliko meseci.

Na osnovu celokupnih rezultata iz Godišnjeg izveštaja o kvalitetu vazduha za 2022. godinu, može se zaključiti da vazduh u Šapcu spada u treću kategoriju tačnije u prekomerno zagađen vazduh.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, MSc. dr Branko M. Vujković, izneo je plan za unapređenje monitoringa sa novim mernim mestima kao i unapređenje potojećih mernih stanica. Prisutan je kontinuirani trend prekoračenja koncentracije srednjih godišnjih vrednosti za pojedine zagađujuće materije.
Unapređeni monitoring i izveštavanje o kvalitetu vazduha putem jasno razumljivog indeksa kvaliteta vazduha u skladu sa evropskim standardima pomoći će da se najpre ranjive kategorije stanovništva upozore da boravak na otvorenom svedu na najmanju moguću meru.

„Vazduh je zajedničko dobro, i svi treba sebi da postavimo pitanje šta mi možemo da uradimo za životnu sredinu, za naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih“ – rekao je Vujković.

Exit mobile version