„Noć muzeja“ u subotu u Šapcu

Tradicionalna kulturna manifestacija predstavljena u Muzeju šabačkih Jevreja

Tradicionalna kulturna manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u Šapcu u subotu, 18. maja, od 16 do 24 sata, najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju šabačkih Jevreja u utorak. O programu manifestacije govorili su član Gradskog veća grada Šapca zadužen za kulturu Igor Marsenić i direktorke gradskih ustanova kulture- Narodnog muzeja Nela Tonković, Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović i Kulturnog centra Šabac Sonja Petrović Jagić.

Kultura mora biti svima dostupna

Kao i svake godine, na više lokacija u gradu sugrađane očekuju zanimljivi sadržaji, a za sve posetioce ulaz u šest ustanova koje su uključene u organizaciju je slobodan.

-Slavimo kulturu, jer ona nije luksuz, već naša suštinska potreba, treba da bude dostupna svim društvenim kategorijama, zato što samo tako možemo da stvorimo zajednicu slobodnih ljudi- poručio je Marsenić.

Narodni muzej Šabac pripremio je izložbu „Kako smo se voleli“, utemeljenu na narativima o sedam priča o ljubavi iz prošlosti i jednoj budućoj, predstavljenim kroz različito vreme. Okosnicu ove izložbe čini istraživanje o različitim aspektima i modelima partnerske ljubavi.

-Govorićemo o ljubavi kroz razne istorijske periode, praistoriju, Stari Rim, govorićemo o viteškoj ljubavi, ali i o specifičnim šabačkim pričama, slavnom slikaru Stevanu Čaliću  i njegovoj supruzi. Zamolićemo posetioce izložbe da ostave na našem drvetu ljubavi šta misle da iz njihovih života vredi čuvati u muzeju. Trudimo se da kroz ovu izložbu razvijamo empatiju- istakla je Tonkovićeva, dodajući da će i stalna postavka biti otvorena za posetioce.

U Biblioteci šabačkoj će biti prikazana izložba rukopisa Oskara Daviča „Besmrtnost ću celu da dam za konačnost jedne reči“. Na ovaj način obeležava se 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti Šapčanina Oskara Daviča. Autorka izložbe je mr Sonja Bokun Đinić, a u osmišljavanju postavke učestvovali su i umetnici iz grupe „Kombinart“. Prikazani rukopisi svedoče o pesnikovom književnom radu od pedesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

Muzeji kao kulturni habovi

-Književni, rukopisni arhiv Oskara Daviča, čuva se u Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke, a rukopisi pristigli krajem sedamdesetih godina sada su u novoformiranom Zavičajnom odeljenju. Danas sabrani književni arhiv Oskara Daviča sadrži rukopise sedam romana, kao i preko 200 eseja i zapisa poetike i polemike o prirodi i ulozi književnosti, shvatanju tradicije, o društvenim i kulturnim pojavama u vladajućem ideološkom kontekstu. U rukopisnom arhivu Oskara Daviča posebne zbirke su fotografije, prepiske, imovinsko- pravna dokumenta, pozivnice, članske karte, propusnice. Oskar Davičo je vrlo značajna umetnička figura i stožer književnosti svog vremena, modernista, najmlađi među nadrealistima, tri puta dobitnik NIN- ove nagrade. Izlaganje ovih rukopisa je poseban način da još jednom shvatimo njegovo stvaralačko delo- objasnila je Podgorac Jovanović.

Kulturni centar Šabac pripremio je izložbu „Moje omiljene stvari“ autorke Ive Brkić, mlade beogradske keramičarke.

-Iva Brkić je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i predsednik je keramičke sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije i jedan od osnivača Galerije 1250 koja neguje samo keramiku. Ova njena izložba prikazana u Zemunu prošle godine nastavak je njene diplomske izložbe „Stolovi iz Zemlje čuda“. To je neobična priča, svi izloženi predmeti predstavljaju jedan čudesni svet s jedne strane, a s druge strane, suptilan umetnički rad vrhunskog keramičara- navela je Petrović Jagić.

U Šabačkom pozorištu biće priređena Živa biblioteka Omladinskog kluba od 18 do 21 sat, u kojoj učestvuju mladi glumci i polaznici kluba. Škola primenjenih umetnosti organizuje izložbu fotografija „Introjekcija autora Ružice Ristivojević i Petra Jovanović. U Muzeju šabačkih Jevreja (Sinagoga) planiran je koncert kamerne muzike u 19 sati, u kome učestvuju učenici i profesori Muzičke škole „Mihailo Vukdargović“.

Ovogodišnja evropska „Noć muzeja“ organizuje se na Internacionalni dan muzeja. ICOM (International Council of Museums), krovna muzejska organizacija u svetu, ovaj dan obeležava pod sloganom „Muzeji kao kulturni habovi budućnosti i tradicije“.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version