Nir Poet prvi na startu u „Memorijalu Kralja Aleksandra“

Finiš Memorijala Kralja Aleksandra

Desete „Šabačke konjičke svečanosti“

Šabac je u danima vikenda za nama bio centar konjičkog sporta. Na travnatom trkalištu održane su tradicionalne 10. po redu „Šabačke konjičke svečanosti“ koje su okupile veliki broj zaljubljenika u konjički sport. Tokom dva dana start mašinu je napustilo više od 90 grla u 11 trka, među kojima je i trka sezone kako je konjari nazivaju, koja se trči za čast i slavu „Memorijal Kralja Aleksandra“.

Sve je počelo u petak defileom konjanika i fijakera centralnim gradskim ulicama. Graciozni galoperi označili su početak „Šabačkih konjičkih svečanosti“. Nekoliko fijakera, prošlo je kroz pešačku zonu, izazivajući oduševljenje kod prolaznika. Uz fijakere povorku su predvodili mladi jahači „KK Taur“ koji nekoliko godina unazad ostvaruju značajne rezultate u preponskom sportu, a zaslužni su i za vraćanje ove vrste jahanja u naš grad.

U oazi prirode u centru grada, na Šabačkom hipodromu, dva dana su se mogli videti najbolji konji iz zemlje i inostranstva.

„Šabačke konjičke svečanosti su tradicionalna manifestacija „Turističke organizacije grada Šapca“. Mi smo tokom ova dva trkačka dana, sa bogatim programom dokazali da je Šabački hipodrom mesto dobrih susreta. Naravno, najviše interesovanja bilo je za tradicionalni „Lejdis dej“, devojke su nosile šešire i fascintore Ane Marković iz Kragujevca, a izabrali smo i najšarmantniju damu“, navela je Nađa Gligorić, v.d. direktora Turističke organizacije grada Šapca.

Trka koja se čekala godinu dana, svakako je „Memorijal Kralja Aleksandra“ koja se trči se za čast i slavu ali i nagradu od čak milion dinara. Najbrže od njih 11, koliko je napustilo start mašinu, bilo je grlo u vlasništvu štale Almina Alića – Nir Poet koje je u treningu kod Bojana Šendekovića dok je u sedlu bio Aleksandar Šašić.

Almin Alić

„Osećaj je fenomenalan, mislim da je ovo san svakog konjara, ovo je trka života, gde trče trogodci i starija grla. Imali smo dve životne želje, prva je bila da osvojimo Šabački derbi, što nam se i ostvarilo 2016. godine, a druga želja nam je bila da osvojimo trku Kralja Aleksandra koju smo dugo čekali i danas nam se ta želja ostvarila. Imali smo mali peh prvog trkačkog dana, najbolje grlo iz naše štale je palo i polomilo nogu. To je bio strašan udarac za nas, ali današnji dan je nadoknadio sve, i osećaj je neverovatan“, kaže Almin Alić, vlasnik pobedničkog grla u trci „Memorijal kralja Aleksandra“.

Princeza Danica i princ Filip Karađorđević

Pehar pobedniku uručili su predstavnici kraljevske porodice princeza Danica i princ Filip Karađorđević, koji su i prvi put na „Šabačkim konjičkim svečanostima“.

„Ovo je jedna tradicija, trka koja nosi naziv po pretku mog supruga, mog sina, samim tim tradicija moje porodice. Trago mi je što se ovaj sport neguje u Šapcu i mi se baš za to i zalažemo, za poštovanje i čuvanje tradicije“, istakla je nakon dodele pehara pobedniku princeza Danica Karađorđević.

Šabački hipodrom uz čuvanje tradicije konjarstva, čuva i tradiciju nošenja šešira, te je izabrana i najšarmantnija dama, čast da ponese tu titulu pripala je Ani Lukić.

Ana Lukić

„Velika mi je čast što sam pre svega učestvovala na jednom ovakvom događaju. Ja inače volim da nosim šešire i čini mi se da se ta moda sada polako vraća“, kaže Ana Lukić, najšarmantnija dama sa šeširom.

Uz „Lejdis dej“ i kvalitetne trke, bogat program je obeležio dva dana na Šabačkom hipodromu. Organizovan je „Bazar starih i umetničkih zanata“, predstavili su se mali voltižeri na poniju „Alisa“, svoj nastup su imali i jahači „KK Taur“ a publiku su između trka zabavljali i članovi Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“.

Exit mobile version