Niko više ne ide „preko mosta“ po gorivo

Cena goriva u Bosni i Srbiji skoro izjednačena

Odluka o ograničavanju cena goriva produžena je do kraja juna, a u petak su objavljene i nove cene derivata na pumpama u Srbiji. Dizel je poskupeo za dva i po dinara a benzin za šest. No, kod komšija, u Bosni i Hercegovini, manje su akcize ali i PDV, pa već godinama važi pravilo da Srbi iz pograničnih mesta, prelaze granicu samo po gorivo. Proveravali smo ima li i sada računice, i da li komšijske benzinske pumpe „pate“ zbog ograničenja cena kod nas.

Svi iz mesta u blizini graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom tvrde da godinama nisu nasuli gorivo u Srbiji. Razlog je jasan i jednostavan, po rezervoaru se moglo uštedeti i po nekoliko hiljada dinara. Sada, to je kažu prošlost. Krizu u Ukrajini po svom džepu osećaju i pumpe i stanovnici pograničnih mesta.

„Prethodnih meseci poskupelo je za oko 50 feninga, što je oko 30 dinara. Trenutna cena je 3,09 u konvertibilnim markama, a u dinarima 187 dinara. Razlika sad u cenama u odnosu na Srbiju je nekih 27 dinara. Za benzin skoro i da nema, jeftinije je kod nas za oko 5-6 dinara. Dosta nam je opao promet prethodnih meseci, ljudi iz Srbije ne dolaze više namenski po gorivo“, kaže Siniša Cvijetinović, šef pumpe „Braća Lazić“ iz Bosne i Hercegovine.

Tokom sat vremena našeg boravka na benzinskoj pumpi u Bosni i Hercegovini, samo je jedan automobil došao sa Srpskim tablicama, i njemu je kaže bilo usput.

„Pa uštedi se, sad trenutno ne znam ni koliko je. Jeftinije je svakako nego kod nas. Pre je bilo daleko isplativije, bilo je uštede od 50 dinara po litri. Sada nije tolika ušteda, ali ja dolazim ovde, imam posla pa tako i naspem“, navodi Živorad Živković, koji povremeno dolazi iz Šapca u Bijeljinu.

Zbog krize u Ukrajini i poskupljenja goriva, smanjene su i gužve na granicama, putnici objašnjavaju, namenski se po gorivo više ne ide.

„Pre sam sipao gorivo u Bosni, ali sada ne, čak ni kad nam je usput jer su cene skoro iste, Vlada nam je dala jeftinije gorivo“, navodi jedan vozač kog smo zatekli na graničnom prelazu „Badovinci“. Drugi pak dodaju da se poskupljenje goriva vidi i na granici: „Nema više ni gužvi na granici. Valjda ovi što su stalno išli po gorivo više ne idu. Sad bude dva tri automobila, a pre se čekalo nekad i sat vremena na prelazak. Ja sipam u Šapcu, ali pošto zbog fakulteta idem u Bosnu, naspem kada mi je usput i u Bosni“.

Dosta meštana Badovinaca ima njive sa druge strane Drine. Oni ističu da je udar na novčanik sada neuporedivo veći. Gde god da sipaju u svoje rezervoare, nije povoljno, ali mora se.

„Pre je bila razlika, skoro 45 dinara po litri. Sada je malo, možda petnaestak dinara. Čujte, ja idem svaki dan po dva puta u Bosnu. Do njive mi treba sedam i po litara, znači 15 litara, plus obrada, nakupi se baš dosta na mesečnom nivou. Najmanje trošim 25 litara dnevno, puta trideset dana, da se preračunati. Isplati se i po ovoj ceni meni, ali da neko ide direktno samo zbog goriva, to se ne isplati na 15 dinara“, kaže Milan Gavrić, poljoprivrednik iz Badovinaca.

Računica pokazuje na 50 litara benzina uštedećete 300 dinara, kad se oduzme mostarina od 320 dinara ušteda ide u minus. Vlasnici dizel motora nešto bolje prolaze, uz uštedu od oko 700 dinara.

Đ.M.

Exit mobile version