Ni posle mesec dana nema istrage o izbornoj krađi u Šapcu

ZA TUŽILAŠTVO NEVREDNO 40 KRIVIČNIH PRIJAVA

Nakon više od mesec dana nema nikakvog pomaka u istrazi o velikoj izbornoj krađi u Šapcu. Podneto je više od 40 krivičnih prijava, navedeno više od stotinu lica kriminogene prošlosti koje su učestvovale u tome, imena svedoka kao i video i audio materijal, ali to očigledno nije doovljno da bi tužilaštvo i policija pokrene obimnu istragu.  Do sada jedino je policija uzela izjave novinara „Podrinskih“ Ivana Kovačevića i Hanibala Kovača koji su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica za štampanje falsifikovanih glasačkih listića.

– Ukazali smo policiji da je bilo nekoliko hiljada glasačkih listića drugačije nijanse, a to je zapisnički konstatovala i Gradska izborna komisija, što bi bilo dovoljno da pokrenu istragu. Policija valjda zna kako se istražuje, ima to i u krimi romanima. Postoje motivi, trag su odštampani listići, a to se može samo u nekoj od štamparija koje koriste štamparske ploče. Imali su na raspolagnaju falsifikovane listiće na 12 biračkih mesta. Mogli su da krenu tim putem, jer imaju imena birača i zapisnik ko je glasao, a prilikom uzimanja izjave građani bi krivično odgovarali i za lažnu izjavu. U Americi još uvek se kao primer uzima afera Votergejt, kada je predsednik Ričard Nikson podneo ostavku zbog uhođenja protivničkog tabora. To je samo zbog prisluškivanja a ovde se radi o evidentnoj krađi, osvajanja vlasti kriminlanim radnjama. Novinari Bob Vudvord i Karl Berstejn dobili su najviša priznanja, snimljen je i izuzetan  film sa  Robertom Redfordom i Dastinom Hofmanom. Ovde nije potrebno  neko Duboko grlo da bi se saznala istina. Međutim, tužilaštvo nema volje da se upusti u to, a pogotovo zbog političke konstelacije. Primera radi pre desetak godina istraživao sam malverzacije u Šabačkoj bolnici, odneo u tužilaštvo više od stotinu strana dokaza o tome, sa, na primer, dva različita ugovora o istoj nabavci, ili o nabavkama velike vrednosti a sklopljen pogodbom bez tendera. Od toga ništa nije bilo. Ovde ne vrede ni novinarska istraživanja korupcije i kriminala, kao što je Beograd na vodi ili izgradnja restorana na vrhu Kopaonika, kaže Hanibal Kovač, novinar koji se duže vreme bavi „škakljivim“ političkim i kriminalnim temama.

Da nema profesionalne odgovornosti nadležnih organa rečit primer je da više od 40 krivičnih prijava o izbornim krađama čame u nečijoj fioci.

– Mi smo u tim prijavama naveli imena počinilaca  izborne krađe, među njima je stotinu i više imena kriminogene prošlosti. Ukazano je šta su radili tokom izbornih radnji, valjda nisu politički aktivisti i volonteri. Na primer u selu Vranjaskoj naveli smo čitavu organizovanu strukturu izborne krađe, sa dvadesetak lica. Jedni su dovozili birače, drugi nadgledali, treći  isplaćivali, četvrti vodili evidenciju… Naveli smo i desetak svedoka za te radnje koje se kažnjavaju sa tri godine zatvora. Dovoljno je da se tužilaštvo drži  krivične prijave, uzmu izjave navedenih,  a sigurno da ima sasvim dovoljno policajaca za to. Ili sasvim jednostavan slučaj lica koje se hvalilo u kafani  da je po glasu uzimao pet hiljada dinara a plaćao birače dve do dve i po hiljade dinara. Ne može to da bude šala i hvala pijanog građanina. Još eklatantniji slučaj je kada je član biračkog odbora dolazio u kuću nepokretnog birača, koji duže vreme nije u svesnom stanju, i ubeđivao i na kraju primorao suprugu tog birača da glasa umesto njega. Istraživači imaju jedan jasan trag, SNS, put novca, a radi se o masovnoj i masivnoj krađi za koju je potrebna logistika. Pretpostaaljamo da se radi od pet do osam hiljada na taj način sakupljenih glasova.Sporno je, međutim, da u Srbiji izborna krađa postaje  legalizovana- da niko ne odgovara, a reč o krivičnom delu koje povlači tri i više godina  zatvora. Naravno, već duže vreme u Srbiji tužilaštva pa ni sudovi ne rade svoj posao jer zavise od političke volje vlasti, kaže Aleksandar Mijailović, šef pravnog tima liste „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“.

Inače, Gradska izborna komisija poništila je izbore na svih sto biračkih mesta, ali je Upravni  sud u Novom Sadu to preinačio na 27 birališta. Simptomatično da Upravni sud nije uzeo u obzir falsifikovane listiće na 12 biračkih mesta.  Podneta je ustavna žalba Ustavnom  sudu za izbornu krađu u Šapcu, ali po običaju ovaj sud ne reaguje, pa čak  ni kada je u pitanju evidentno kršenje Ustava od predsednika države kao i premijerke  Vlade Srbiej. Ipak, jednom će se morati stati na put tim odomaćenim izbornim krađama, jer će se ovaj slučaj naći i pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Da su u pitanju velike političke igre dovoljno je reći da se posle svega predsednik države Aleksandar Vučić obrušio na lokalnu vlast u Šapcu da je „izmislila vanrednu situaciju“ za pandemiju  da ne bi priznala izborni poraz. Čudno je da on ne zna šta se to događa u izbornoj bazi, jer ovakva izborna krađa, što bi neki rekli, vidi se i iz aviona.

D.Eraković

Exit mobile version