Nemojte nas zaboraviti

Otvorena izložba fotografija autora Branislava Stankovića

U svečanoj sali Opštine Bogatić otvorena je izložba pod nazivom “Nemojte nas zaboraviti”, autora Branislava Stankovića, kustosa Narodnog muzeja u Šapcu, a u organizaciji Narodne biblioteke „Janko Veselinović“. Nakon što je u oktobru 2014. godine prvi put organizovana u galeriji SANU, povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, karavan slavne prošlosti srpskog naroda, viđen objektivom Riste Marjanovića našeg najboljeg ratnog fotografa, obišao je mnoge gradove u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Veliko je zadovoljstvo što je postavka fotografija osvanula u Bogatiću, srcu Mačve, koja je najviše stradala u Prvom svetskom ratu. Veoma je važno da Mačvani posete izložbu i shvate njen istorijski značaj, ali i da se edukuju”, rekao je Branislav Stanković, autor izložbe, istoričar i kustos, u svom obraćanju.

Na izložbi je predstavljen reprezentativan izbor od 59 fotografija Riste Marjanovića, uvećanih ili originalnih, počev od Cerske bitke do oslobođenja naše zemlje. Slike ratnika, srpskih junaka, seljaka, vojskovođa na frontovima i izganstvu, svedočanstvo su vremena stradanja, ali i slavne prošlosti srpskog naroda.

Rista Marjanović, rođen u Šapcu 1885. godine, posle školovanja u Beogradu, Beču i Berlinu, zaustavlja se u Parizu, gde ubrzo postaje član a potom i urednik za ilustracije „New York Heralda“ za Evropu.

Na poziv srpske vlade na početku Velikog rata vraća se u Srbiju kao zvanični foto-reporter Vrhovne komande srpske vojske. Fotografiše sve značajnije događaje u ratu sve do oslobođenja.

Sačuvani negativi i fotografije Riste Marjanovića uz podatke gde su i kada snimljeni su zapravo srpska ilustrovana istorija Velikog rata.

“Izložba predstavlja prozor u prošlost, viđenu objektivom najboljeg ratnog fotografa i opisuje period Velikog rata bolje nego hiljade reči”, rekao je dr Predrag Marković, naučni savetnik instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Mačvani će u naredna dva meseca moći da posete galeriju slika pod sloganom “Nemojte nas zaboraviti”, u svečanoj sali Opštine Bogatić.

 

Exit mobile version