Nema odustajanja, istrajnost najvažnija

Održan protest „Jedan od pet miliona“

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Šapcu, a građani nezadovoljni republičkom vlašću okupili su se u centru grada ispred Šabačkog pozorišta noseći transparente na kojima je pisalo „Nebojša iz BG-a, koliko košta diploma?“, „AV suze roni, a plaća ga Bler Toni“ , „Mi smo Evropa“. Ponovljeni su zahtevi da republičko rukovodstvo podnese ostavke, kao i članovi upravnih odbora RTS-a, RTV- a i REM- a, nakon čega je potrebno stvaranje uslova za poštene izbore.


Okupljenima se obratio gradski ombudsman u penziji Miloš Mijailović, koji je rekao da je na prvom protestu nosio transparent sa natpisom: „Zar je moralo ponovo“, želeći da podseti na demonstracije protiv Miloševića devedesetih u kojima je takođe učestvovao.
-Izgleda da ponovo moramo da se borimo za demokratske slobode kao i pre nepunih dvadeset godina. Osnovni razlog je što nije izvršena lustracija- sklanjanje bivših političara sa političke scene. To su radili u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, jedino u Srbiji iz meni nepoznatih razloga nije sprovedena lustracija, iako je još 2002. godine donet Zakon o lustraciji- podvukao je Mijailović.


On je pozvao građane da istraju u protestima, jer nije bitan broj, već istrajnost, a svaki prisutan je „jedan od pet miliona i svaki dan više istrajavanja u protestima jedna cigla manje u Vučićevoj vlasti“.
Učesnici su potom prošetali gradskim ulicama izmenjenom trasom: Vlade Jovanovića do stadiona „Mačve“, potom kroz Prote Smiljanića i Karađorđevu do mesta okupljanja.


Cilj je, kako je istakao organizator Aleksandar Mijailović, da se i građani drugih naselja u gradu oslobode straha i motivišu da učestvuju u protestnoj šetnji. Narednog petka biće promenjena satnica i okupljanje je zakazano za 19 sati.
D.Dimitrijević

Exit mobile version