Nema mira na Balkanu dok Srbijom vlada organizovani kriminal

Ruvidić sa Zoranom Zaevim:

Članica Demokratske stranke Katarina Ruvidić, učestvovala je prethodnog vikenda na Društveno-ekološkom forumu, prvom forumu o zelenim politikama i budućnosti regiona koji je na jednom mestu okupio visoke predstavnike političkih partija socijaldemokratske orijentacije na Zapadnom Balkanu i evropske zvaničnike. Domaćin foruma bio je predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Na marginama foruma organizovan je u tradicionalni Okrugli sto mladih lidera Zapadnog Balkana, na kojem je Ruvidić pred kolegama iz devet zemalja i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izvestila o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Srbiji.

„Prema svim zvaničnim i relevantnim izveštajima koji se godišnje objavljuju na svetskom nivou, Srbija više nije demokratija, već ono što se u teoriji naziva hibridni režim, a što mi građani i građanke Srbije osećamo kao teror, ne samo autokratskog, već i duboko kriminalizovanog režima Vučića i malog broja njegovih podanika. O kriminalnoj prirodi ove vlasti svedoče i dokazi o bliskim vezama vrha Srpske napredne stranke i Vučićeve porodice sa organizovanom kriminalnom grupom Veljka Belivuka“, istakla je Ruvidić.

Ona je govorila i o teškom, skoro bezizlaznom, položaju opozicionih stranaka u Srbiji, u koji ih mašinerija Srpske napredne stranke konstantno gura, ne ostavljajući im prostor za borbu. Ruvidić je istakla da opozicija nema pristup medijima, da se opozicioni lideri i liderke svakodnevno blate na svim propagandnim sredstvima u vlasništvu SNS-a i da je biti opozicioni političar i političarka u Srbiji postalo vrlo opasno.

„Ono što je najporaznije za jednu, na papiru evropsku, demokratsku zemlju, koja je i kandidatkinja za člansvo u Evropskoj Uniji, jeste da u njoj ne postoje slobodni i pošteni izbori. Taj osnovni alat demokratije i jedan od najvećih dostignuća pravednog sveta u Srbiji je uništen novcem i moći koje je Vučić stekao sarađujući sa najbrutalnijim kriminalnim klanom koji je Srbija videla u novijoj istoriji,“ rekla je Ruvidić.

Ruvidić je zaključila da je ratnohuškačka propaganda uz mobilisanje svih kriminalnih klanova u Srbiji najopasnija odlika režima Aleksandra Vučića, te da takav režim predstavlja opasnost po čitav region. Ona je pozvala gospodina Zaeva da poseti Srbiju i Šabac.

„Zbog toga su nam dragocena i iskustva iz Makedonije. Zajednički interes građana i građanki Zapadnog Balkana je da na ovim prostorima trajno prevlada mir, sigurnost i prosperitet, a to se ne može desiti dok Srbijom vlada organizovani kriminal,“ zakljucila je ona.

Exit mobile version