Nedimović preneo poljoprivrednicima stav Vlade

Sastanak ministra Nedimovića i predstavnika poljoprivrednika Šapca, Loznice, Vladimiraca, Bogatića i Sremske Mitrovice, koji je rano jutros održan u prostorijama Gradske uprave u Šapcu trajao je kraće nego što je novinarima bilo potrebno da snime „pokrivalice“ za svoje izveštaje. Posle nešto više od pet minuta sa sastanka su izašli, vidno razočarani, poljoprivrednici.

– Naši zahtevi nisu u potpunosti ispunjeni. Jedan deo jeste to se odnosi na uvoz mesa i mleka i za to ćemo, verovatno dobiti potvrdu od ministra. Što se tiče subvencija dobili smo dodatnih 4.000 po hektaru. Na žalost samo 4.000 a ako pogledamo računicu to je samo na osnovu PDV-a za đubrivo koje plaćamo enormno skupo tako da je to jedan mali povrat novca. Toliko smo razočarani jer imali smo veliku nadu da će naša borba uroditi većim plodom. S obzirom da je sad ovako kako jeste mi ćemo u dogledno vreme videti šta ćemo i kako ćemo jer nam se sezona otvara a vremena je sve manje. Što se tiče protesta uskoro ćemo o tome doneti odluku. Izgleda da smo mi pogrešili adresu jer smo trebali da se obratimo Ministarstvu za rad i socijalna pitanja jer polako postajemo socijalni slučajevi a ne poljoprivrednici. Nadam se da ćemo ipak doći do neke pravde pa ma kakva ona bila – rekao je Dragan Radivojević, poljoprivrednik iz Dragojevca.

Prisutnim novinarima se potom obratio i ministar Nedimović.

– Došao sam da saopštim ono što je Vlada Republike Srbije spremna da, u ovom trenutku, uradi a to je da subvencije po hektaru podignemo za stotinu procenata i da one sada iznose 8.000 dinara po hektaru. Vlada će to isplatiti u prvih deset dana marta a to je za nekih 340.000 ljudi koji rade i žive od poljoprivrede u Srbiji. Ukupan iznos sredstava koji će biti izdvojen za ovu namenu je oko 15 milijardi dinara ili 125 miliona evra. Što se tiče ostalih stvari o kojima pregovaramo sa poljoprivrednicima, naravno da vodimo računa da samo srpsko svinjsko meso bude na policama i to će ostati i dalje naša intencija. A što se tiče uvoza mleka to prosto ne stoji tako iz prostog razloga jer kad pokušate da kupite, za robne rezerve, mleko u prahu njega nigde nema pa da neko i hoće ne može. Vlada Republike Srbije je i dalje spremna za pregovore o svakoj temi. Izborni proces je u toku a posle izbora može da se razgovara o različitim modelima politike sa onim ko bude formirao i vodio Vladu – rekao je ministar Nedimović.

Exit mobile version