Nedelja istraživača u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu

Ovogodišnja, trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra i 1. oktobra, od 16 do 22 časa, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce.

Ove godine jedan od tema Noći istraživača biće i neraskidiva veza nauke i umetnosti sa akcentom na brojne načine koji upućuju na to da je vrlo često i sama nauka jedna od vrsta umetnosti. „Mi tvrdimo da su iste veštine ključne za karijeru istraživača, a takođe i neophodne u umetnosti. I umetnici i istraživači teže da vide svet na nove načine, a kada uspeju u tim poduhvatima, šira javnost stiče novu perspektivu i nova saznanja. Oba su zasnovana na procesu koji može dovesti do podsticanja upotrebe kreativnosti i kritičkog mišljenja, i preispitivanja sveta oko nas. Veštine, kao što su kreativnost, rešavanje problema i kritičko mišljenje biće od suštinskog značaja za nosioce današnjih generacija.“ – navodi dr Tanja Adnađević, rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke, Beograd, koordinatorka projekta ReFocuS Art, navodi se na zvaničnom sajtu manifestacije Noć istraživača.

Evropska nedelja istraživača održava se u Naučnom klubu u Šapcu od 26. do 30. septembra i realizuje se uz pomoć Centra za promociju nauke. Projekat ReFocuS Art ima za cilj da značajno podigne svest javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke u društvu dovodeći istraživače u fokus šire javnosti.

Bogat program očekuje posetioce krajem tekućeg meseca na više lokacija u gradu a prvog dana program počinje u 9 časova ujutru  predavanjem „Ptice kroz prizmu nauke i umetnosti“ a potom i „Ćirilica u budućnosti“ u 10 i 30 časova a poslednje u nizu je nazvano „Iza ogledala“ i predviđeno je da traje od 13h do 14 i 30 časova. Sva tri predavanja traju sat i po a realizuju ih Tanja Pavlović, Marija Matić, Jelena Spasojević, Tatjana Krasić, Nataša Popović i Nikola Tanasić.

Za Noć istraživača sem Naučnog kluba Šabac, lokacije posvećene nauci biće i Biblioteka šabačka i Kulturni Centar 30. septembra kao i OŠ „Dositej Obradović“ 29. septembra.

Detaljan program Nedelje istraživača po danima objavićemo u narednim danima a ovogodišnja Nedelja istraživača nosi slogan „Ulice pod svetlom nauke.“

A.Giner

Exit mobile version