Nečujna  poseta gradonačelnika Štitaru

Želim da obavestim, pre svega građana Štitara i Šapca, da je u ponedeljak gradonačelnik gospodin Aleksandar Pajić posetio Štitar, tačnije OŠ u Štitaru bez ikakve najave, čak je i direktora škole obavestio samo pola sata ranije. Došao je u Štitar ne obavestiviši ni jednog člana odbora MZ. Mi smo ga više puta zvali da bude naš gost, da vidi šta smo to radili u Štitaru u prethodnom periodu, šta planiramo da uradimo, i prosto da se upozna sa samom situacijom na terenu. U Štitar je, što iz državnih firmi, što iz budžeta i projekta ’’Dva na dinar’’, uloženo oko 700.000 evra. Nažalost, gradonačelnik je došao u strogoj tajnosti, ne obavestivši čak ni predsednika MZ. Mi, kao Savet mesne zajednice smo imali mnogo pitanja za njega,  a imali smo šta i da mu pokažemo – da vidi u kom pravcu se selo razvija. Međutim, to njega nije interesovalo. On je došao da iznese svoj politički i predizborni pamflet u Štitaru, i pri tom pričao o stvarima koje je MZ radila i pokušao to da pripiše sebi i Gradskoj upravi. Nije tačno da je gradonačelnik obezbedio sredstva za vrtić u Štitaru i omogućio da deca idu u jednoj smeni u školu. To je dogovor OŠ Majur i ispostave u Štitaru i MZ-e od pre dve godine i mi te iste dve godine planiramo ova sredstva za uređenje prostorije za vrtić, za predškolsku ustanovu i decu od 3 do 5 godina i ta smo sredstva opredelili u našem budžetu za ovu godinu, i to nisu sredstva grada, već sredstva građana Štitara. Jedino što je Gradska uprava uradila je pronalaženje izvođača – to i jeste njihova obaveza i odgovornost.

Da je došao sa dobrom namerom, kao pravi domaćin ( što jedan gradonačelnik i treba da bude),mogao je da vidi da je MZ radila i ono što nije u njenoj nadležnosti. Nije u njenoj nadležnosti da renovira vrtić, mi smo to uradili naravno zbog naše dece. Nije u našoj nadležnosti bilo da učestvujemo u rekonstrukciji škole (što je radio prethodni savet), pa smo učestvovali 50% u tome.  Nije u nadležnosti MZ da radi ambulantu, nego je to u nadležnosti Doma zdravlja. Mi smo uradili i to da bi naši sugrađani u Štitaru mogli da imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, da kada dođu u ambulantu, dođu na jedno pristojno mesto. Nažalost, ta ambulanta, od kako je SNS došla na vlast, nije radila ni deset dana. U ovoj godini nije radila ni jedan jedini dan, a isti taj gradonačelnik je obećavao da će ambulanta, kada oni dođu na vlast, raditi svaki dan. Sam dolazak, tako tih i nečujan, je nešto što nije na čast ni samom gradonačelniku a ni svim onim ljudima koji su došli sa njim. Oni su čak i slikali jedan deo Doma kulture, nisu slikali onaj deo koji je renoviran, fasadu, nego su slikali jedan deo koji treba da se radi, a mi smo u projektu za sledeću godinu, takođe od novca meštana Štitara, odvojili sredstva da se uradi i taj deo fasade i onda će Dom kulture biti potpuno rekonstruisan. Sa tim apsolutno nema veze ni gradonačelnik ni sadašnja gradska vlast, nego pre svega meštani Štitara koji su na tome insistirali i savet MZ koji je sve to jednoglasno izglasao, sve te projekte koji su rađeni do sada i koji će biti rađeni naredne godine.

Gradonačelniče, nemojte biti gradonačelnik samo vašim glasačima, Vaša funkcija nosi mnogo više odgovornosti od skupljanja poena za izbore.Savet mesne zajednice Štitar Vas poziva da ubuduće ne dolazite krišom, već se , kako dolikuje, najavite. Bićete dočekani na  mačvanski način, jer je Štitar gostoprimljivo mačvansko selo i uvek se prema gostima odnosi domaćinski,a jedan gradonačelnik vašeg kalibra ništa manje ni ne zaslužuje. Možda o tome kako se domaćinski vodi neko mesto nešto i naučite. Mi smo otvoreni za nova znanja i umeća, a Vi?

Dušan Tufegdžić, predsednik Mesne zajednice Štitar

Exit mobile version