Nećemo ići na protest, jer sa nadležnima više nemamo šta da pričamo

Katastrofalna situacija u poljoprivredi: Konferencija „Inicijative selo – grad“ o aktuelnom stanju u poljoprivredi

Odbornik u Skupštini grada Šapca Dragan Stanković i predsednik „Inicijative selo – grad“ Salko Karadarević organizovali su u utorak konferenciju za medije, na kojoj su ponovo skrenuli pažnju na katastrofalno stanje u poljoprivredi, ali su se osvrnuli i na dešavanja u Šapcu, koja su obeležila prethodni period.

Dragan Stanković, kao jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača, sa velikim brojem tovnih svinja, govorio je pre svega o trenutnoj otkupnoj ceni tovnih svinja, koja je „enormno niska“, te istakao „da svaki stočar gudi preko pet hiljada dinara po samo jednoj tovnoj svinji“. Razlog za to, kako je naveo, vidi u neverovatnom poskupljenju stočne hrane i niskoj ceni svinja, koja je uzrokovana prekomernim uvozom svinjskog mesa.

„Cene su takve kakve jesu, najgore su što se tiče svinjarske proizvodnje, koja je na ivici gašenja u Republici Srbiji, a Mačvanski okrug je poznat po uzgoju svinja, tako da smo mi ovom krizom najviše i pogođeni“, istakao je Dragan Stanković, odbornik u Skupštini grada inače poljoprivrednik iz Zminjaka.

Tema konferencije za medije kako je istakao Dragan Stanković, svakako su najavljeni protesti, za koje tvrdi da su u fazi organizovanja, te da se stočari, navećim delom iz Bogatića, već uveliko pripremaju za mirne proteste.

„Prosteste će da organizuju određena udruženja, odnosno poljoprivrednici, a oni se tiču pre svega katastrofalne cene kao i uvoza mesa i svega što je uticalo da dođe do ovakve situacije. Ja kao odbornik, političar ali pre svega kao čovek koji se bavi stočarstvom, najveći sam proizvođač svinja na teritoriji grada i to proizvođač koji nije dobio ni dinar bespovratnih sredstava, za razliku od mnogih koji su ta sredstva koristili. Mi kao inicijativa smo protiv toga, da se novac svih nas deli na nepravedan način. Kada pričamo o protestu koji je u najavi, mi iz Inicijative podržavamo svaki vid borbe poljoprivrednika, ali nećemo učestvovati u njima“, istakao je Dragan Stanković.

Kao razloge za to što neće učestvovati na protestima, a koje podržavaju, Stanković navodi da „više ne može da se pregovara sa ministarstvom koje je i dovelo do toga da poljoprivreda i stočarstvo, budu na najnižim granama u istoriji“.

„Vreme za mirne proteste više nije, a ne pada nam na pamet da pravimo nekakve nerede. Mi iz „Inicijateive selo – grad“ smo na miran način već pre tri, četiri meseca ukazivali da će do ovakve situacije u stočarstvu doći. Ukazivali smo na to da će se farme gasiti, da će nestati proizvođači svinjskog mesa, te da će kasnije i građani biti u problemu. Biće visoke cene, građani neće moći to da plate i biće mnogo gladnih. Iz tih razloga, zato što smo na to skrenuli pažnju, smatramo da meni kao poštenom poljoprivredniku, nije mesto pored onih poljoprivrednika koji su dobili bespovratna sredstva da uvećaju svoju proizvodnju, nije nam mesto među onima koji su podržali Srpsku naprednu stranku a videli su da će do ove situacije u poljoprivredi da dođe. Videlo se na koji način se vodi agrarna politika. Za sve ovo je krivac ministar poljoprivrede, koji je bio i prvi na izbornoj listi Srpske napredne stranke“, naveo je Dragan Stanković.

Predsednik „Inicijative selo – grad“ Salko Karadarević, osvrnuo se na događaje od prethodnih nekoliko dana u Šapcu, a pre svega na posetu Aleksandra Vučića selu Dobrić i njegovom razgovoru sa gradonačelnikom Aleksandrom Pajićem.

„U subotu je završeno asfaltiranje puta od Šipurskih livada do Radovašnice, i tom svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić. Svakako da je ovo jedna dobra stvar za nas Šapčane, pre svega za žitelje sela kroz koje ovaj put prolazi. Nije dobro da jedan čovek odlučuje o svemu i da se ponaša kao da je kralj svih nas jer je pokazao jednu dozu bahatosti i arogancije. Mi koji se bavimo politikom na neki način možemo da ga razumemo, ali ne možemo da pravdamo njegovo ponašanje“, naveo je Salko Karaarević.

On je na konferenciji za medije istakao i da je „Vučić uložio mnogo nova u kampanju, da je pokrenuo svu državnu aparaturu, sarađivao sa kriminalnim miljeom, kupovao glasove a neki kažu i da je krao iste“.

„U subotu je Aleksandar Vučić shvatio da je samozvani gradonačelnik Aleksandar Saša Pajić duduk. Za ove mlađe koji ne znaju šta znači izraz duduk, to znači da je nesposoban čovek i neznalica. Mi smo u Inicijativi shvatili za ovih šest meseci da on nije sposoban niti stručan da vodi jedan ozbiljan grad kao što je Šabac, a to su shvatili i naši sugrađani.

Dragan Stanković je na konferenciji rekao da njemu, kao odborniku i poljoprivredniku jedini preostali način je da se bori „politički“ ali da to ne znači da će ova organizacija ući u skupštinu, „već da će se truditi da na druge načine skrenu pažnju na probleme seljaka“.

Na pitanje novinara o ukrupnjavanju opozicije predsednik „Inicijative selo – grad“ Salko Karadarević je rekao da oni kao organizacija „imaju odličnu saradnju sa Nebojšom Zelenovićem“, ali da ih trenutno interesuje „isključivo lokalna politika“ ta da u narednom periodu „neće potpisivati nikakva dokumenta o saradnji“.

Đ.M.

Exit mobile version