Neće biti 13. plate za radnike javnih preduzeća, jer bi to značilo poskupljenje komunalnih usluga

Reagovanje gradonačelnika na štrajk u JKP „Stari grad“ Šabac

Reagujući na jutrošnji štrajk upozorenja zaposlenih u JKP „Stari grad“, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović održao je u petak konferenciju za novinare u Gradskoj kući na kojoj je istakao da zaposlenima, na zahtev štrajkačkog odbora, neće biti isplaćena 13. plata, jer bi to značilo poskupljenje usluga komunalnih preduzeća. Zadatak grada je da brine o interesima građana, koji ne smeju biti ugoženi zbog isplate solidarne pomoći zaposlenima u javnim preduzećima, čiji zahtevi su i nelegitimni, podvukao je Zelenović.

Pomoć koju zahtevaju u neto iznosu je 22. 600 dinara za 2017, odnosno 41.800 dinara za 2018. godinu.

-Gradska uprava potpuno razume lošu materijalnu situaciju građana i Šabac se po tome ne razlikuje od bilo kog dela Srbije, ali smatramo da su ti zahtevi nelegitimni. Plate radnicima, naknade, putni troškovi i jubilarne nagrade u svim javnim preduzećima, izmiruju se redovno, u skladu sa zakonom, što nije slučaj u celoj Srbiji- napomenuo je gradonačelnik i dodao da su zarade u gradskim javnim preduzećima znatno više od zarada u privatnom sektoru, obrazovanju i zdravstvu.

Naveo je da je zarada nekvalifikovanog radnika u JKP „Stari grad“, viša od 25.000 dinara, najniža u ovom preduzeću, ali i kao takva veća od minimalne zarade i plate radnika u mnogim fabrikama u gradu. Iznosač smeća ili grobar ima platu u rangu medicinske sestre, između 32.000 i 35.000 dinara. Perač ulica ima platu 40.000 dinara, što je plata učiteljice, a vozač platu profesora u srednjoj školi, nešto više od 40.000 dinara. Plata šefa pijace jednaka je lekarskoj plati- više 50.000 dinara, dok pomoćnik rukovodioca sektora pogrebnih usluga zarađuje više od 62.000 dinara, što je plata lekara specijaliste.

-Siguran sam da građani Šapca ne žele da im se povećaju cene usluga za odnošenje smeća, isporuku vode i čišćenje kanalizacije ili za grejanje, da bi radnici ovih preduzeća primili 13. platu. Ako prihvatimo da isplatimo dve solidarne pomoći koje se traže, to bi dovelo do povećanja cena usluga. Gradska uprava grada Šapca nastoji da građanima obezbedi najbolju uslugu po najnižoj ceni i ne smemo da dozvolimo da bilo šta bude ispred interesa građana Šapca- podvukao je Zelenović.

Pored predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića i zamenika gradonačelnika Dušana Kostadinovića, skupu su prisustvovali članovi Gradskog veća, direktori gradskih javnih preduzeća i ustanova i načelnici službi u Gradskoj upravi.

Direktorka JKP „Vodovod- Šabac“ Daniela Lovrin Gavrilović rekla je da nijedna plata u tom preduzeću nije ispod 40.000 dinara, te da su zahtevi štrajkača samim tim krajnje neopravdani i na neki način i neumesni.

-Isplata solidarne pomoći značila bi trošak od 11 miliona na godišnjem nivou i ozbiljno bi ugrozila poslovanje preduzeća i investicione planove u tekućoj godini- naglasila je Lovrin Gavrilović.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version