Ne želimo da školujemo omladinu da bi radili i živeli u inostranstvu

Koalicija „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Komunistička partija“ održala predizborni skup u Mišaru

 

Koalicija „Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Komunistička partija“ predstavila je svoj politički program u petak u Domu kulture u Mišaru. Prisutnima su se obratili prof. dr Mirko Kerkez ispred GO Socijalističke partije Srbije, Slaviša Kostadinović, predsednik GO Jedinstvene Srbije, Aleksandar Bogdanović, predsednik GO Komunističke partije, zamenik predsednika Izbornog štaba dr Saša Filipović i profesor Dušan Milošević iz SPS-a. Predstavljeni su i kandidati koalicije za odbornike: Živojin Galonić iz Mišara, Slobodan Živanović iz Jelenče, Gordana Nikolić iz Kormana, Milica Lazić iz Orašca i Radenka Dimitrić iz Mrđenovca.

Obraćajući se meštanima Mišara i Posavotamnave, prof. dr Kerkez je rekao da će se SPS sa koalicionim partnerima odlučno boriti da mladi ostaju u zemlji, a ne da odlaze da žive i rade u zapadnim zemljama.

-Mi ne želimo da školujemo našu omladinu da bi radili i živeli u inostranstvu, već da stvorimo uslove kako bi oni živeli, radili i privređivali u svojoj zemlji – rekao je prof. dr Kerkez i istakao da će se boriti za prava radnika, seljaka, studenata i penzionera.

-Primera radi, otvorena je fabrika u Krupnju, a kažu da niko neće u njoj da radi. To nije tačno. Naš narod je vredan, ali mi ne smemo da dozvolimo da oni rade za 15.000 dinara i topli obrok  za mesec dana 100 dinara. Zato i ne mogu da shvatim da neko može da kaže da su penzioneri nagrađeni time što im je oduzeta penzija za koju su radili ceo život. U vreme Komunističke partije i u prošlosti odnos je bio četiri radnika na jednog penzionera, a sada je jedan prema jedan. Mi to moramo menjati, zajedničkim snagama, sa vama- istakao je on i podsetio da za to imaju jasan plan i resore za zdravstvo, ekonomiju, poljoprivredu i kulturu.

Predsednik GO Jedinstvene Srbije Slaviša Kostadinović je upozorio da grad Šabac već duže vreme zaostaje u odnosu  na druge razvijene gradove, poput Jagodine, u pogledu investicija, .

-Kao što je to slučaj u Jagodini, i mi u Šapcu treba da otvaramo nova radna mesta, vodimo đake na besplatne ekskurzije, omogućimo besplatan prevoz za đake i sve socijalne kategorije u gradu, omogućimo da bolesni sugrađani imaju besplatan pervoz za Beograd, kao i da se borimo za veća prava trudnica i porodilja- naveo je Kostadinović.

Predsednik GO Komunističke partije u Šapcu Aleksandar Bogdanović je naglasio da 75 posto građana Srbije smatra da se najbolje živelo u Titovo vreme, te da oni žele da ožive period nekadašnjeg blagostanja. On je upozorio da je prelazak sa većinskog na proporcionalni izborni sistem  na lokalnom nivou bio loš potez, te da će se boriti da se to promeni.

-Većinski sistem je obezbeđivao da mesne zajednice koje su manje imaju obavezno svog odbornika u Skupštini grada Šapca. Nije važno iz koje je partije, koliko je važno da čovek iz tog kraja zastupa građane iz tog kraja u šabačkoj skupštini. Oni su to promenili i sada su im važni samo birači skoncentrisani u gradskim sredinama zbog većeg biračkog tela. Većinu odbornika u gradskoj skupštini čine ljudi iz grada, malo je odbornika iz sela i prigradskih naselja, što je nedopustivo- smatra on.

Prisutnima se obratio i dr Saša Filipović koji je obećao da će se, ako na vlast u gradu dođe koalicija u čijem je sastavu, boriti da se građanima omogući što bolja i kvalitetnija zdravstvena zaštita. Profesor Dušan Milošević je izrazio uverenje da će ova koalicija biti iznenađenje predstojećih izbora i dodao da će akcenat u svom delovanju staviti na na mlade, jer partije koje nemaju  angažovane mlade ljude u svom sastavu, nemaju budućnost. Glumac Šabačkog pozorišta Duško Stevanović takođe se obratio meštanima Mišara obećavši im da će se zalagati da se iskoristi kreativni potencijal koji mladi tog kraja poseduju, da će nastojati da poboljšaju kvalitet, ne kvantitet, te da neće zapošljavati nekvalifikovane, već talentovane, dobre i prave ljude.

D.Dimitrijević

Exit mobile version