“Ne damo Jadar”: Sramno bi bilo da sedimo sa predsednikom dok cela Srbija zbog nas blokira puteve

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić posetio Gornje Nedeljice:

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u subotu posetio Gornje Nedeljice, gde je razgovarao sa svim zainteresovanim građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto. Sat vremena pre razgovora, započela je blokada puteva u čitavoj Srbiji, u organizaciji ekoloških organizacija.


Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže da se dan pre predsednikove posete telefonom čuo sa predsednikom, a uveče i predočio njegovim saradnicima da tremin u 15 časova, ne mogu da ispoštuju, jer imaju zakazan protest i blokadu.
„U petak ujutru predsednik me je lično nazvao, mislio sam da je neka šala ali sam posle shvatio da je ozbiljno. On je tada izrazio želju da dođe u naše selo da razgovara sa udruženjem „Ne damo Jadar“. Ja sam mu rekao da je dobrodošao a on mi je poručio da neće dovesti autobuse iz Beograda, kao i da ne želi da vidi nikoga iz Loznice. Dogovorili smo se da ja okupim oko 50-100 ljudi iz ovih desetak sela, a on je podvukao da ne želi da vidi nikoga od političara, mada mi to nije bilo jasno jer mi političara ovde i nemamo. Na tome je ostao naš dogovor, da bi u popodnevnim satima počelo na Pinku da se vrti da će predsednik posetiti Gornje Nedeljice. Mene je u pola 10 uveče nazvao Darko Glišić da mi kaže da je plan da se sastanemo sa predsednikom u tri sata. Mi smo već imali najavljene blokade puteva zbog spornih zakona i mi smo rekli da tom sastanku ne možemo da prisustvujemo. Bilo bi sramno od našeg udruženja da sedimo sa predsednikom na sastanku a svi ostali da protestuju“, navodi Zlatko Kokanović, potpredsednik udruženja „Ne damo Jadar“.
Članovi udruženja „Ne damo Jadar“ poručili su predsedniku da oni žele da se sastanu sa njim, ali da im jednostavno ponuđeni termin ne odgovara. Nadaju se da će predsednik doći ponovo, te da će ih saslušati.
„Mi smo rekli Darku Glišiću da možemo bilo koji drugi dan, samo ne u subotu. Gledao sam predsednikovu izjavu da će poneti vreću za spavanje i da će nas čekati, ali evo nema ga. Sastanak u subotu izgledao je kao pun džak poklona, Deda Mraz doneo deci, pa onda nudi rešenja problema. Ovaj je došao zbog komšije, ovom treba bandera, drugi se svađa sa komšijom zbog kubure. Tu nije bilo dva sagovornika koji su se dotakli teme, a njegov dolazak je bio striktno zbog Rio Tinta. Tako da je njegov sastanak iskorišćen kao njegov politički marketing, odnosno nekakav miting“, zaključio je Zlatko Kokanović.
Đ.M.

Exit mobile version