Naučni skup „Stanislav Vinaver u / o srpskoj književnosti“

U Biblioteci šabačkoj

U Biblioteci šabačkoj je u četvrtak i petak, u okviru manifestacije „Vinaverovi dani- Videlo sveta“, održan treći po redu Naučni skup „Stanislav Vinaver u / o srpskoj književnosti“. O njegovom odnosu prema srpskim piscima, književnosti i umetnosti uopšte govorili su prof. dr Aleksandar Milanović, prof. dr Predrag Petrović, prof. dr Tanja Popović, prof. dr Sava Damjanov, dr Žarka Svirčev, dr Vladan Bajčeta i dr. „Vinaverova parodijska anti- tradicija“, „Vinaverovo pantologijsko čitanje ženske književnosti“, „Nadgramatičar Vinaver“, „Vinaverov Laza Kostić“, „Poetika kinematografa: Vinaverovi eseji o filmu“, „Političko novinarstvo Stanislava Vinavera“- samo su neke od tema kojima su se izlagači bavili.

Na ovaj način, Biblioteka šabačka nastavlja svoju misiju čuvanja sećanja na najevropskijeg među srpskim piscima i najsrpskijeg među evropskim piscima. Stanislav Vinaver živi u svojim delima, ali i u priči o njima. Mi, Šapčani, dužni smo da ga pamtimo, jer je nosio u sebi ljubav prema gradu iz kojeg je krenuo u osvajanje sveta rečima.

„Možda mnogi Šapčani vole život, što daje mogućnosti, tolike mogućnosti sreće, zadovoljstva i društvenosti. Vole ga kao veliko obećanje. Ja sam ga voleo i kada bi me razočarao. – Ali sve ovo ispada nekako i suviše vispreno, a ja bih hteo prosto da vam kažem, koliko mene, hteo ne hteo, sve u svetu interesuje. Dolaze naravno časovi kada se umaramo, kada nas umara i čovek i njegovi problemi, i sama Vasiona i njeni problemi (Stanislav Vinaver)“.

K.Aleksić

Exit mobile version